La Iglesia de Santa AnnaIglesia de Santa Anna

Als je met je neus voor het Hard Rock Café op het Plaça Catalunya staat, zie je rechts een klein straatje. Als je dit straatje volgt en op het einde linksaf de trappen afloopt, kom je op een binnenplaats met de op één na oudste kerk van Barcelona, de Iglesia de Santa Anna.

De bouw van deze Iglesia de Santa Anna begon aan het begin van de twaalfde eeuw, precies in de tijd van de overgang van de romaanse naar de gotische bouwstijl. De toegangspoort is bijvoorbeeld typisch gotisch, maar je treft er ook romaanse ramen aan.

Je zult er het rijk meestal voor jezelf alleen hebben aangezien er vrijwel geen toeristen komen, de kerk ligt namelijk goed verborgen midden in een druk winkelgebied. Voor de liefhebbers van het boek De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafón: in de Carrer de Santa Anna tegenover de kerk woonden Daniel en zijn vader boven hun boekhandel Sempere waar ze vanuit het bovenraam uitkeken op de kerk.

De zwarte Madonna

Binnen in de kerk bevindt zich aan de linkerkant de kapel van de Mare de Déu de Montserrat, gebouwd in de zeventiende eeuw. Het is een replica van het origineel uit Montserrat, op een uurtje buiten de stad. Deze heilige maagd is bijzonder geliefd, ze wordt aangeraakt, gekust en er wordt hardop fluisterend bij haar beeltenis gebeden.

Als een gebed wordt verhoord krijgt ze beloningen die door de gelovigen plechtig aan haar voeten worden gelegd. Opvallend is dat ze helemaal zwart is: dit heeft te maken met de Moren die Spanje gedurende achthonderd jaar bezet hebben. In die tijd werd de heilige maagd van Montserrat in een donkere, stoffige grot verborgen waardoor ze in de loop der tijd een zwarte kleur kreeg.

De kloostertuin van de Iglesia de Santa Anna

Een oase van serene rust en stilte, op een plek waar sinds de bouw in de vijftiende eeuw de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dit was destijds al de stilteplek waar monniken mediteerden. In de zomer is deze locatie favoriet vanwege de schaduwplekken. De zonnestralen vallen hier en daar elegant op de bomen en planten en dat levert prachtige plaatjes op.

In de put in het midden van de tuin zit een hoeksteen die helemaal uit Jeruzalem is overgebracht. De sierlijke bogen kenmerken zich door de Catalaans gotische stijl en hier en daar zie je ook details uit de renaissancetijd. Vanuit de tuin kun je ook de ‘Capitular’ bezoeken, een prachtige zaal waar doopsels plaatsvinden.

Persoonlijke tip:

Ga naar een klassiek gitaarconcert in de Santa Anna, er is een prachtige akoestiek in de kerk en de kwaliteit van de gitaristen is hoog. Voor het programma kun je op de website kijken of ter plekke een folder meenemen.

Praktische info

Openingstijden: ma t/m vrij 11.00-14.00 en 16.00-19.00. In augustus ma t/m za 11.00-14.00.
Prijs: €2 (je krijgt er een Engelstalige folder bij voor tijdens het bezoek aan de kerk en de kloostertuin)

Adres & plattegrond


La Iglesia de Santa Anna
Carrer de Santa Anna 29 (paar minuten lopen vanaf Plaça Catalunya)
08002 Barcelona
933013576
Metro: L3L1

Meer bezienswaardigheden: