La Iglesia de Santa Anna

De kerk van Santa Anna is een van de oudste kerken van Barcelona. Deze ‘iglesia’ staat in een gedeelte van de gotische wijk dat vroeger de wijk van Santa Anna werd genoemd. Grote kans dat je er het rijk alleen hebt, aangezien er vrijwel geen toeristen komen. De kerk ligt namelijk goed verborgen midden in een druk winkelgebied.

De bouw van de Iglesia de Santa Anna begon aan het begin van de twaalfde eeuw, precies in de tijd van de overgang van de romaanse naar de gotische bouwstijl. De toegangspoort is bijvoorbeeld typisch gotisch, maar je treft er ook romaanse ramen aan.

Lees ook: Basílica de Santa María del Mar

La Iglesia de Sant AnnaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €2 (Enkel te koop aan de kerk zelf)
AdresCarrer de Santa Anna 29 (Barri Gotic)
Openbaar vervoer / metroMetro: Placa de Catalunya (L1 en L3)
OpeningstijdenMaandag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur; zon- en feestdagen van 11.00 tot 14.00 uur.

Inhoud

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Praktische info

Adres: Carrer Santa Anna 29
Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur; zon- en feestdagen van 11.00 tot 14.00 uur.
Prijs: €2 (je krijgt er een Engelstalige folder bij voor tijdens het bezoek aan de kerk en de kloostertuin)

De zwarte Madonna

Binnen in de kerk bevindt zich aan de linkerkant de kapel van de Mare de Déu de Montserrat, gebouwd in de zeventiende eeuw. Het is een replica van het origineel uit Montserrat, op een uurtje buiten de stad. Deze heilige maagd is bijzonder geliefd, ze wordt aangeraakt, gekust en er wordt hardop fluisterend bij haar beeltenis gebeden.

Als een gebed wordt verhoord krijgt ze beloningen die door de gelovigen plechtig aan haar voeten worden gelegd. Opvallend is dat ze helemaal zwart is: dit heeft te maken met de Moren die Spanje gedurende achthonderd jaar bezet hebben. In die tijd werd de heilige maagd van Montserrat in een donkere, stoffige grot verborgen waardoor ze in de loop der tijd een zwarte kleur kreeg.

De kloostertuin van de Iglesia de Santa Anna

Een oase van serene rust en stilte, op een plek waar sinds de bouw in de vijftiende eeuw de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dit was destijds al de stilteplek waar monniken mediteerden. In de zomer is deze locatie favoriet vanwege de schaduwplekken. De zonnestralen vallen hier en daar elegant op de bomen en planten en dat levert prachtige plaatjes op.

In de put in het midden van de tuin zit een hoeksteen die helemaal uit Jeruzalem is overgebracht. De sierlijke bogen kenmerken zich door de Catalaans gotische stijl en hier en daar zie je ook details uit de renaissancetijd. Vanuit de tuin kun je ook de ‘Capitular’ bezoeken, een prachtige zaal waar doopsels plaatsvinden.

Santa Anna Kerk Gotische wijk Barcelona

Hoe kom je bij de Santa Anna Kerk?

Je kunt er op twee manieren komen:
1. De sluiproute: als je met je neus voor het Hard Rock Café op het Plaça Catalunya staat, zie je rechts een klein straatje met op het eind de bank La Caixa. Ga daar linksaf en loop de trappen af, kom je op een binnenplaats met aan je linkerhand de Santa Anna Kerk.
2. Via de straat Santa Anna middenin het winkelgebied. Ongeveer halverwege de straat loop je een poort door waar je op de hoek een bloemenkraam vindt. Bijzonder, want bloemenkramen zie je hier eigenlijk alleen op de Rambla en op de dag van Sint Joris.

Persoonlijke tip:

  • Ga naar een klassiek gitaarconcert in de Santa Anna, er is een prachtige akoestiek in de kerk en de gitaristen zijn fantastisch. Voor het programma kun je ter plekke een folder meenemen.
  • Voor de fans van het boek De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafón: in de Carrer de Santa Anna tegenover de kerk woonden Daniel en zijn vader boven hun boekhandel Sempere waar ze vanuit het bovenraam uitkeken op de kerk.

Verder lezen