Ideeën om geld uit te sparen tijdens je stedentrip naar Barcelona

Barcelona is een bestemming voor ieder budget. Of je nu eens flink wilt uitpakken of liever low budget en alles daar tussenin. De zon is altijd gratis, maar wist je dat veel musea op bepaalde dagen ook gratis zijn? En dat je met een paar slimme tips flink kunt besparen op eten en drinken?

vliegtickets en verblijf

 • Plan je stedentrip buiten het seizoen, bijvoorbeeld tegen het einde van de maand oktober of zelfs begin november. Het weer is meestal nog prima en omdat het buiten het officiële seizoen is betaal je minder voor hotels en appartementen.
 • Ook op verblijf kun je besparen, er zijn in Barcelona een aantal low-budget logeeradressen waar je voor een leuk bedrag toch heel goed zit. Bijvoorbeeld Casa Gracia en Hotel Andante.

Vervoer

  • De metro werkt perfect in Barcelona, overdag komt er om de paar minuten een voorbij en brengt je supervlug van a naar b. Koop altijd een tienrittenkaart, ook als je met z’n tweeën bent, je geeft hem dan na elkaar door. Een los kaartje kost namelijk ruim twee keer zoveel per rit! Meer info over openbaar vervoer hier.
  • Huur een fiets voor meerdere dagen. Bijvoorbeeld bij El Ciclo Barcelona. Er is al aardig wat fietspad in Barcelona en op de fiets kun je lekker veel zien in korte tijd. Langs de stranden fietsen is heerlijk!
  • Neem de trein van en naar het vliegveld in plaats van de bus of taxi, scheelt je veel geld (kan met metrokaartje). Er is tegenwoordig ook een metrolijn, de L9, hier dien je wel een apart kaartje voor te kopen. Voor alle info klik hier.

Bezienswaardigheden en musea

 • Bezoek musea op de dagen/tijden dat je er gratis naar binnen kunt, een compleet overzicht vind je hier.
 • ‘s Avonds naar de magische fonteinen op de Montjuic, om te genieten van de watershows met muziek en lichteffecten. Vergeet de picknickmand niet! De tijden waarop het spektakel plaats vindt hangt af van het seizoen, kijk hier voor actuele informatie.
 • Als je met kinderen in Barcelona bent, kun je een middagje naar stadspark La Ciutadella gaan. Er is een speelplaats en veel gras en bomen om rustig te picknicken. Als je de bellenblazers bij de waterval wat kleingeld geeft mag je kind het zelf ook eens proberen. Haal je koffie ‘to go’ voordat je het park binnenloopt want de twee koffiestandjes in het park zelf zijn vrij prijzig.

Eten en drinken

 • Koop op de markt van La Barceloneta een stokbrood, wat sappige tomaten,kaas en worst en een fles cava en picknick op het strand in de buurt van een leuke strandtent, dichtbij genoeg om het lounchmuziekje te horen.
 • Niet zo’n typisch Catalaanse gewoonte, meer iets van Zuid Spanje, toch vind je ook in Barcelona een aantal cafés waar je een gratis tapa krijgt bij je drankje voor heel weinig geld!
 • Doe zoals de Catalanen en eet om 14.00 een warme maaltijd in plaats van om het Nederlandse 18.00. Op doordeweekse dagen krijg je supervoordelig een compleet menú del día voor gemiddeld 11 euro. De rest van de dag snack je dan een beetje en bij de bakker kosten belegde broodjes tussen de drie en vier euro.
 • Boek je hotel zonder ontbijt en ga bij de bakker op de hoek ontbijten, voor twee euro of minder heb je vaak al een koffie met een croissantje. Voor iets meer krijg je een belegd broodje of geroosterd brood met boter en jam of met tomaat en olijfolie.
 • De Rambla is om heen en weer te wandelen en niet de beste plek om een terrasje te pakken. Je kunt veel beter op een pleintje of zijstraat wat gaan drinken. Goedkoper en je raakt al snel gezellig aan de praat met een Barcelonees.
 • In de wijk El Raval, niet ver van de Rambla, vind je de bijzondere binnenplaats van het Antíc Hospital de la Santa Creu (carrer Hospital). Hier kun je uitblazen op het terras van de bibliotheek onder de sinaasappelbomen (niet in de wintermaanden), er is gratis wifi.

Film en cultuur

 • Naar de film? Ga op de dagen van de espectador dan krijg je flinke korting op je kaartje. Bij de meeste bioscopen is dat op maandag, maar soms ook op woensdag. In de zomer kun je op verschillende locaties gratis in de open lucht film kijken, houd onze agenda in de gaten!
 • Catalanen zijn gek op feestjes, iedere wijk heeft haar jaarlijkse buurtfeest en op feestdagen kun je op straat castellers bewonderen (menselijke torens) en optochten van reuzen en dikhoofden. Op zondagochtend, rond 12.00, kun je de sardana dansen op het plein voor de kathedraal, een typisch Catalaans rondedansje wat wordt begeleid door houtblazers en slagwerk. Alleen kijken mag natuurlijk ook.
 • Bezoek kerken in de uren dat het gratis is, over het algemeen in de ochtend tot een uur of 13.00 en daarna weer vanaf 17.30.

En dan nog dit

 • Voor goedkoop een mooi uitzicht over de stad: bovenop het monument van Colombus, kost een paar euro. Gratis uitzicht: bovenop de Montjuic, moet je wel even bergop wandelen naar de Mirador, maar dan heb je ook wat.
 • Kom naar Barcelona als het uitverkoop is en het liefste een beetje tegen het einde, als de zogenaamde “derde ronde”is met de laatste koopjes. Er zijn twee officiële periodes van uitverkoop die ieder zo’n drie maanden duren, de eerste begint op 7 januari en de tweede op 1 juli.