De beste fotoboeken over Barcelona

Lekker wegdromen, inspiratie opdoen of nagenieten, hiervoor kun je deze prachtige fotoboeken van Barcelona gebruiken. Dit is mijn persoonlijke selectie ‘koffietafelboeken’ die jou een blik op de bezienswaardigheden, kunst, architectuur , natuur en het dagelijkse leven van de stad bieden.

Barcelona

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is barcelona-serge.jpg

Auteur Serge Ramelli, die inmiddels een wereldwijd bekend is, is sinds 2005 professioneel autodidact fotograaf en filmproducent. Hij komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar woont sinds enkele jaren in Los Angeles.

In Barcelona (2020) brengt hij een uitbundige verzameling foto’s van de buurten, het straatleven en de iconische monumenten van de bruisende Catalaanse hoofdstad. De bijkomende informatie in het fotoboek is in het Engels. 176 pagina’s vol Barcelona, geweldig!

Bestel het fotoboek Barcelona bij Bol.com voor €33,99

Je kunt natuurlijk ook zelf een fotoboek maken van je stedentrip of verblijf in Barcelona! Er zijn verschillende partijen die je hierbij kunnen helpen, maar ik heb goede ervaring met Albelli.nl, waar je supermakkelijk je mooiste Barcelona-foto’s in een boek kunt laten afdrukken.

Barcelona – Impressions of Barcelona

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is barna.jpg

In Impressions of Barcelona (2011) richt fotograaf Bernd Rücker zich op het hart en de ziel van de stad. De beelden worden vergezeld door de verhalen van reizigers wier levens op opmerkelijke wijze zijn veranderd tijdens hun bezoeken aan de stad. Samen zorgen de verhalen en foto’s voor een interessante combinatie. Met 468 pagina’s een indrukwekkend boek!

Je kunt het fotoboek Impressions of Barcelona in het Engels bestellen bij Bol.com voor €45

Barcelona’s Multiverse

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is barcelonalluis-2.jpg

In het fotoboek Barcelona’s Multiverse (2012) neemt de auteur Lluís Buss (Barcelona, 1961) ons mee naar een ander Barcelona in een eigen gecreëerd universum. Zo maakt hij bijvoorbeeld een fotomontage van de Sagrada Familia die vlak bij het strand staat of van twee zebra’s die aan de Avinguda Diagonal staan te grazen.

De tentoonstelling van foto’s uit het boek werd gehouden in het Palau Robert in Barcelona (van 21 juni tot 11 september 2012). Hieronder vind je de video.

Het fotoboek telt 64 pagina’s en is beschikbaar in het Engels voor €60 bij Amazon.nl.

Bestel Barcelona’s Multiverse via deze link

Barcelona

Dit boek van Decora Book Co is bedoeld om meer kleur en persoonlijkheid aan jouw interieur toe te voegen, uiteraard geïnspireerd op de Catalaanse hoofdstad. Het boek heeft enkel en alleen maar foto’s en telt 302 pagina’s.

Echt een boek vol inspiratie en perfect voor wachtkamers, salontafels, nachtkastjes, op kantoor of als bijzonder kado.

Bestel het boek Barcelona voor €17,95 bij Standaard Boekhandel

Barcelona: 100 fotografías que deberías conocer

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is jordi-calafell.jpg

Jorid Calafell is autodidact fotograaf en afgestudeerd in geschiedenis aan de Universitat Autònoma de Barcelona. Sinds 1991 exposeert hij regelmatig in de stad. Zijn werk maakt deel uit van enkele openbare (MNAC en Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya) en privé-collecties en is uitsluitend ontwikkeld in fotochemische techniek en zwart-wit. Hij maakt ook persoonlijk zijn eigen afdrukken.

Hij publiceerde Barcelona: 100 fotografías que deberías conocer (Ed. Lunwerg, 2011), Spaans voor ‘Barcelona: 100 foto’s die je moet kennen’. Dit fotoboek geeft zoals de titel verraadt, een overzicht van highlights die je zeker moet gezien hebben in de Catalaanse hoofstad.

Het fotoboek Barcelona: 100 fotografías que deberías conocer telt 136 pagina’s en is verkrijgbaar in het Spaans bij Casa del Libro voor €19

Gaudi: The Complete Works

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is gaudi.jpg

Het leven van Antoni Gaudí (1852-1926) zat vol complexiteit en tegenstrijdigheden. Als jongeman sloot hij zich aan bij de Catalaanse nationalistische beweging en stond hij kritisch tegenover de kerk. Tegen het einde van zijn leven wijdde hij zich volledig aan de bouw van één enkele spectaculaire kerk, La Sagrada Familia. Ook was hij als jonge man meestal verzorgd en glamoureus gekleed. Maar toen hij stierf na een tramongeluk in de straten van Barcelona, was zijn kleding zo armoedig dat voorbijgangers dachten dat hij een bedelaar was. Gaudí’s onvergelijkbare architectuur is mede het product van deze veelzijdige complexiteit.

Vandaag de dag genieten zijn gebouwen wereldwijde populariteit. De Sagrada Familia, is het meest bezochte monument in Spanje en nog zeven van zijn werken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Engelstalige boek Gaudí: The Complete Works (Zerbst, 2020) staat boordevol deskundige teksten en honderden full-color illustraties, waaronder fantastische fotografie. Net als een persoonlijke rondleiding door Barcelona, verken je Gaudí’s residentiële, religieuze en openbare projecten door middel van dit boek. Je ziet hoe hij de buitengewone constructies vervaardigde met minutieuze en betoverende details, en hoe hij zijn fantastische visies omvormde tot realiteit in de straten van Barcelona.

Bestel Gaudí: The Complete Works bij Bol.com voor €42,99. Het boek telt 368 pagina’s

Bestel Gaudí: The Complete Works. 40th Anniversary Edition bij Bol.com voor €14,99. Het boek telt 512 pagina’s en viert met deze editie de 40ste verjaardag van uitgeverij TASCHEN

Gaudí: from Nature to Architecture

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is gauditaschen.jpg

Van de torenhoge Sagrada Familia tot de glinsterende, schubbige gevel van Casa Batlló en het betoverende landschap van Parc Güell: je ziet zo waarom Antoni Gaudí (1852-1926) de bijnaam Gods architect kreeg. Met vloeiende vormen en mathematische precisie verheerlijkt zijn werk het wonder van de natuurlijke schepping: zuilen rijzen als boomstammen, raamkozijnen krommen als bloeiende takken en keramische tegels glinsteren als een geschubde reptielenhuid…

Gaudí: from Nature to Architecture (María Antonietta Crippa, 2020) introduceert de buitengewone visie en unieke nalatenschap van de architect, net zoals de invloeden en details die ervoor zorgen dat zijn gebouwen een eeuw na hun bouw nog steeds indruk maken en inspireren. Het boek is verkrijgbaar in het Engels en telt 96 pagina’s. Een aanrader voor architecten.

Inhoud van het boek

  • Inleiding op het leven en werk van de architect
  • De belangrijkste werken in chronologische volgorde
  • Informatie over de opdrachtgevers en architectonische randvoorwaarden
  • Bouwproblemen en oplossingen
  • Een lijst van alle werken
  • Een kaart met de locaties van de beste en meest beroemde gebouwen
  • Ongeveer 120 illustraties (foto’s, schetsen, ontwerpen en plattegronden)

Bestel Gaudí: from Nature to Architecture voor €15,99 bij Bol.com

Catalunya Panoràmica

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is panoram.jpg

In het fotoboek Catalunya Panoràmica (VV.AA., 2012) vind je verschillende panoramafoto’s van honderden steden in Catalonië. Het bevat ook 30 vouwbladen (0,85 meter lang) van volgende steden en gebieden: Font Romeu, Puigcerdà, Berga, Manresa, Manlleu, Ripoll, Olot, Girona, Costa Brava, Granollers, Arenys de Mar, Mataró, Barcelona, Sabadell, Terrassa, Igualada, Vilafranca del Penedès, Sitges, Vilanova i la Geltrú, El Vendrell, Valls, Tarragona, Reus, Tortosa, Lleida, Tàrrega en tot slot Seu d’Urgell.

Het boek is enkel beschikbaar in het Catalaans en telt 188 pagina’s.

Bestel Catalunya Panoràmica voor €30,40 bij Casa del Libro

Lees ook: Boeken over Barcelona en Reisgidsen over Barcelona