Loop je door de sfeervolle gotische wijk van Barcelona, dan kom je vroeg of laat onder de Pont del Bisbe door. Deze sprookjesachtige brug, die de twee gebouwen aan weerszijden van de smalle Carrer del Bisbe met elkaar verbindt, is een van de meest gefotografeerde plekken van de stad. Maar wist je dat deze ‘middeleeuwse’ brug eigenlijk helemaal niet zo oud is?
De Pont del Bisbe werd pas in 1928 gebouwd, als onderdeel van een stadsvernieuwingsproject ter voorbereiding op de Wereldtentoonstelling van 1929. Architect Joan Rubió i Bellver, een leerling van Gaudí, wilde de gotische wijk een nog historischer karakter geven met meerdere neogotische toevoegingen. De stad wees zijn plannen grotendeels af, maar deze brug werd wél gebouwd. De Wereldtentoonstelling van 1929 bracht naast deze brug nog veel meer iconische bouwwerken voort, zoals de Magische Fontein van Montjuïc, het Palau Nacional op Plaça Espanya en de indrukwekkende Paviljoenen van Mies van der Rohe.
De brug verbindt het Palau de la Generalitat op Plaça Sant Jaume (het Catalaanse regeringsgebouw) met het Casa dels Canonges, de voormalige residentie van de Catalaanse president. Je vindt het bouwwerk op een steenworp afstand van andere indrukwekkende gotische bouwwerken zoals de Kathedraal van Barcelona, en het schilderachtige Plaça del Rei.
Een duistere legende
Naast haar opvallende neogotische bogen en sierlijke ornamenten, bevat de Pont del Bisbe ook een mysterieus detail: onder de brug zit een schedel met een dolk erin verwerkt. Volgens een oude legende zou er een vloek rusten op de stad als iemand de dolk ooit verwijdert. Een andere versie van het verhaal beweert juist dat wie onder de brug loopt en een wens doet, geluk zal krijgen. Of je het gelooft of niet, een kijkje onder de brug is sowieso de moeite waard!
Wil je nog meer verborgen verhalen en indrukwekkende architectuur ontdekken? Ga dan op wandeltour met een van onze Nederlandstalige lokale gidsen of met mijn historische self-guided routes door de gotische wijk. Je kunt de brug ook combineren met een bezoek aan de Kathedraal van Barcelona, de overdekte Romeinse ruïnes van het Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) of een wandeling richting de wijk El Born.