Festa de Sant Medir: Straatparade in de wijken van Gràcia

‘De dag van de zoetigheden’, oftewel Festa de Sant Medir. Het wordt op 2 maart gevierd en is een jaarlijks feest waarbij de straten van Gràcia worden omgetoverd tot een kleurrijke en vrolijke parade met muziek, dans en waarbij er snoep wordt gegooid naar het publiek.

Oorsprong

De oorsprong van Festa de Sant Medir gaat terug tot de 19e eeuw, 1830 om precies te zijn. Bakker Josep Vidal i Grané vroeg Sant Medir (die later tot beschermheilige van zoetwarenverkopers werd verklaard) om genezing. Hierbij beloofde hij in ruil voor zijn genezing elke 3e maart (dag van de heilige) naar de kluizenaarshut van de heilige Sant Medir te gaan. Toen Josep Vidal i Grané werd genezen, maakte hij zoals beloofd een tocht naar de kluizenaarshut van Sant Medir. Dit deed hij door middel van een pelgrimstocht op zijn paard. In de jaren die volgden kreeg Josep Vidal i Grané steeds meer aanhang, wat uiteindelijk uitgroeide tot een populaire traditie met deelname van veel groepen uit de wijken van Gràcia.

Wat maakt het feest uniek?

Wat Festa de Sant Medir uniek maakt, zijn de prachtig versierde wagens met vele dansers en muzikanten. Velen kleden zich traditioneel en lopen door de straten. Deelnemers gooien zoetigheden naar het publiek, zoals chocolade, snoep of andere lekkernijen. Door het gooien van zoetigheden ontstaat er een gezellige sfeer, wat ook voor kinderen erg leuk is. Het is een traditioneel Catalaans feest. Vele toeristen weten niet veel van het feest, wat het dus nog leuker maakt om te bezoeken. Je krijgt hierdoor de echte traditionele Catalaanse sfeer mee!