America’s Cup in Barcelona 2024

Van eind augustus tot en met oktober vindt in Barcelona een van de grootste zeilevenementen wereldwijd plaats: de 37e editie van de America’s Cup. Hieronder lees je de belangrijkste informatie en tips om ook te genieten van dit event.

Inhoud

Wat is de America’s Cup?

De America’s Cup is een zeilwedstrijd of regatta, voor het eerst gehouden in 1851. Hierdoor wordt het vaak gezien als het oudste internationale sportevenement. De trofee voor de winnaar, de Auld Mug, is de oudste prijs waar om gestreden wordt. De eerste race werd georganiseerd door The Royal Yacht Squadron (Verenigd Koninkrijk). De America’s Cup is overigens niet vernoemd naar de Verenigde Staten, maar naar het eerste winnende schip, de America van The New York Yacht Club.

Vroeger werd de wedstrijd gevaren in grote vaartuigen tot ongeveer 27 meter waterlijn, waarbij elke boot een handicap kreeg voor de uitslag. Van 1930 tot 1937 werd er gevaren in de nog steeds grote J-klasse van ongeveer 24 meter, daarna in de kleinere 12-meter klasse met een totale lengte van 14 meter. Tegenwoordig worden er speciaal voor het evenement ontworpen vaartuigen gebruikt, de America’s Cup-klasse. Op dit moment zijn dit zogenoemde monohulls uitgerust met draagvleugels.

America’s Cup Barcelona: de agenda

De Louis Vuitton 37e America’s Cup bestaat uit vijf evenementen die plaatsvinden tussen 22 augustus en 27 oktober 2024 in Barcelona.

Tickets

Voor het evenement zelf zijn er geen tickets te koop omdat alle wedstrijden op open zee worden gevaren. Wel kun je kaartjes kopen om vanaf een boot op zee te kijken, het speciale America’s Cup experience center in de Oude Haven te bekijken of om een boottour te doen waarin je meer over het evenement leert. Hieronder vind je meer informatie over deze opties.

1. Zeiltocht met hapjes & drankjes

Wat krijg je precies?

Twee uur lang met een zeilboot de zee op, vaar langs de plekken waar de America’s Cup teams gevestigd zijn en geniet ondertussen van een lekker hapje en drankje terwijl de schipper je alles verteld over de America’s cup.

  • 2-uur durende zeilervaring
  • Goed geïnformeerde schipper deelt geschiedenis over 37e America’s Cup
  • Drankjes (cava, wijn, sangria, bier, sinas, cola en water)
  • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
  • Boeken en klantenservice in het Nederlands

2. Een bezoek aan het experience center

Wat krijg je precies?

Tijdens je bezoek ontdek je alle geheimen van de zeilwedstrijd die vaak de F1 van de zee genoemd.

  • Toegang tot de tentoonstelling
  • Toegang tot de filmproductie One Hell of a Battle
  • Toegang tot de immersive experience
  • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
  • Boeken en klantenservice in het Nederlands

3. Bekijk de wedstrijd vanaf zee op een zeilboot

Wat krijg je precies?

Een echte zeil liefhebber en een wedstrijd van dichtbij bekijken? Dan is dit een aanrader.

  • Zeil in een kleine groep naar de wedstrijdlocatie
  • Bekijk de wedstrijd vanaf zee (afhankelijk van de wedstrijd op de gekozen datum)
  • Geniet van wat snacks aan boord
  • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
  • Boeken en klantenservice in het Nederlands

Waar speelt het evenement zich af?

Alle evenementen vinden plaats rondom de wijk La Barceloneta, de Oude Haven en de Olympische haven.

Waar kun je de wedstrijden zien?

Plaça de la Rosa dels Vents biedt een prachtig uitzicht op de teams wanneer ze de haven in- en uitvaren voor en na de races. Vanaf de stranden St. Miguel, Barceloneta en Somorrostro kun je ook een deel van de wedstrijden zien. 

Kijkgebied bij de Olympische haven
De Olympische haven werd speciaal voor de wedstrijd volledig vernieuwd. Vanaf hier kun je de startboeien van de wedstrijd zien liggen. 

Fan zones
De America’s Cup Fan zones bevinden zich op Plaça del Mar en bij het strand van Bogatell. Ze bieden een direct uitzicht op het racegebied en de actie op het water. De reusachtige schermen, die live gaan wanneer de show op het Race Village-podium begint, stellen je in staat om alle actie te bekijken zodra de racedag begint. Fanzones zijn ook ‘vrij toegankelijk’, dus er zijn geen tickets nodig. De openingstijden voor tentoonstellingen, eten en entertainment zijn van 12:00 tot 22:00 uur*. De Fanzone op Plaça del Mar (12:00-20:00 uur) kijkt uit over het racegebied, dus het is een geweldig uitkijkpunt.

Team-bases
De zes teambases van de America’s Cup bevinden zich rondom Port Vell: Emirates Team New Zealand is gevestigd op de hoek van Moll de les Drassanes, die leidt naar het World Trade Center. INEOS Britannia en Alinghi Red Bull Racing bevinden zich naast het Aquarium, terwijl de bases van Luna Rossa Prada Pirelli en American Magic aan de zuidkant van de haven richting het W Hotel liggen. Het team van Orient Express Racing Team is gevestigd op de Moll de Ponent. Over het algemeen is toegang tot de teambases niet toegestaan. Je kunt echter nog steeds heel dichtbij komen en alle actie zien wanneer de teams dagelijks aanmeren en uitvaren.

Daarnaast worden de races live gestreamd en zijn gratis te bekijken op YouTube, Facebook en de officiële America’s Cup-website.