Holandés in Barcelona: Ad van der Neut

Ad van der Neut streek in 2006 met zijn gezin neer in Barcelona. Zijn Baskische vrouw was het Hollandse klimaat beu en Ad kon zich ook best een leven in Spanje voorstellen. Zo gezegd, zo gedaan. Het stel vertrok, samen met hun twee jonge kinderen. Ad – van huis uit journalist en schrijver – leerde Barcelona tot in detail kennen en werd stadsgids.

Wie met Ad op pad mag tijdens een fiets- of wandeltour, heeft geluk. Want ook als (ver)gevorderde Barcelonaganger kun je nog heel wat van hem opsteken. Een steegje, onbekend pleintje of buitenwijk van Barcelona? Ad kent het ongetwijfeld! En heel stiekem maken we bij Barcelonatips ook wel eens gebruik van zijn kennis.

Vraag Ad naar zijn favoriete adresjes in Barcelona, en voor je het weet zit je urenlang te kletsen en gaan er heel wat biertjes, glazen wijn en kaasplankjes doorheen. Wie de complete en ongecensureerde versie van het gesprek wil nalezen, kan de tekst bij ons opvragen. Ben je  nieuwsgierig naar waar Ad graag een biertje drinkt, een dagmenu bestelt of met vriendelijke Russen babbelt, neem dan onderstaande tips door:

La Foixarda

Ik houd van onverwachte stilteplekken middenin de drukte. La Foixarda is een fijn restaurant aan de rand van de Montjuïc met eerlijke Catalaanse gerechten. Botifarra, calçots, dat werk. Zit je op het terras, dan draven pal voor je de paarden op de gemeentelijke manege. Kijk je links, dan zie je tweehonderd meter verder het MNAC en het massatoerisme.
Adres: Av. dels Montanyans 1

Botanische tuinen

Pal achter dat museum vind je nog zo’n oase, zij het zonder culinaire geneugten: de ‘historische’ botanische tuinen . Aangelegd in twee reuzenkuilen (een erfenis van toen de Montjuïc de bouwstenenleverancier van de stad was) en met de hoogste bomen van Barcelona.
Adres: C/Doctor i Font Quer s/n

Zona d’Ombra

Een heel ander soort oase is Zona d’Ombra, mijn favoriete wijnbar. Middenin in de Ciutat Vella, maar gelegen in het hartje van de voormalige Joodse wijk El Call en dus toch: zo heerlijk rustig!
Adres: C/Sant Domènec del Call 12

Taverna El Glop

Eten. Bij voorkeur stevige kost. De beste fideuà van de stad eet je bij Taverna El Glop in Gràcia. In een gezellige nis of als die vol zijn in een zaal met honderd luidruchtige Catalanen. Heeft ook zo z’n charme.
Adres: C/Sant Lluís 24

Somorrostro

Bij Somorrostro  in Barceloneta is het heerlijk allerlei schoteltjes uitproberen en elkaar laten proeven, gemaakt van spullen van de markt op de hoek. De bedrijfsleidster is charmant en Russisch – mogelijk de enige echt aardige Rus van de stad.
Adres: C/Sant Carles 11

El Cordero

Een recente ontdekking is El Cordero, hoog boven de stad. Het dagmenu – en ongetwijfeld veel meer – is er prima, maar hier ga je alleen al voor het uitzicht eten. Niet voor niets gevestigd in El Mirador de Barcelona.
Adres: C/Riudecanyes 5

Wil je op pad met Ad? Bezoek zijn website Barcelonarevisited.com, of stuur een mailtje naar [email protected], dan brengen we jullie met elkaar in contact. En houd zijn blog in de gaten voor zijn informatieve en niet zelden eigenzinnige stukjes over Catalonië in het algemeen en Barcelona in het bijzonder.