FC Barcelona Shirt

Één van de bestverkochte souvenirs in Barcelona is zonder twijfel het shirt van FC Barcelona. Jaarlijks gaan er liefst 1,3 miljoen shirts van de club over de toonbank. Echte fans zijn er elk seizoen als de kippen bij als er een nieuw tenue verschijnt, maar ook bij minder fanatieke Barça-supporters hangt een exemplaar in de kast.

Het ontwerp van het shirt veranderde in de loop der jaren, maar de donkerrood-blauwe kleuren horen al meer dan honderd jaar bij Barça. Aan de kleuren dankt de club de bijnaam de ‘Blaugranes’ (‘de blauw-roden’).

In Barcelona is het volstrekt normaal om in een shirtje van (misschien wel) de beste voetbalclub ter wereld rond te lopen. Kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen: eigenlijk is het kledingstuk in de loop der jaren een soort stadsuniform geworden. Wees gewaarschuwd als je van plan was om in de Catalaanse hoofdstad het shirt van ‘aartsrivaal’ Real Madrid aan te trekken: daar kunnen ze in Barcelona echt niet om lachen.

Sponsors

De Barcelonezen zijn zo trots op hun club, dat zelfs het megagrote standbeeld van Columbus, tussen de Rambla en de Oude Haven, ooit een shirt op maat kreeg aangetrokken. Dat gebeurde in het voorjaar van 2013, als promotiestunt van het shirt voor seizoen 2013/14. Als je je voorstelt dat alleen al de vinger van Colon een halve meter lang is, kun je bedenken hoeveel stof daar voor nodig is geweest…

De stunt werd georganiseerd door Nike, die al sinds 1998 kleding verzorgt voor de voetbalclub. In het najaar van 2016 werd bekendgemaakt dat Nike tot zeker 2026 kledingsponsor van Barça zal blijven. En uiteraard gaat voor niets de zon op: het sportmerk brengt hiervoor elk seizoen 150 miljoen euro in de clubkas.

Seizoen 2018-2019

Het T-shirt voor seizoen 2018-2019 is geïnspireerd op de stad Barcelona en is een eerbetoon aan Eixample, de door Ildefons Cerdà ontworpen blokkenwijk. Een absolute eyecatcher!

shirt fc barcelona 2018-2019

In seizoen 2013-2014 werden er op de trainingen van Barça ook al shirts gebruikt waarop de zo bekende ‘manzanas’ (‘appels’, de afgeronde huizenblokken) van Eixample te zien waren.

Seizoen 2017/2018

In seizoen 2017/18 speelt FC Barcelona voor het eerst met de naam Rakuten op de borst. De Japanse elektronica- en internetgigant zal minstens vier jaar op de shirts prijken. Nog nooit werd er door een bedrijf zoveel geld betaald om shirtsponsor van een voetbalclub te worden: 55 miljoen euro!

Overigens heeft de club tot 2006 zonder sponsornaam op de borst gespeeld. In dat jaar kwam Unicef groot op het shirt te staan. Een sponsor was dat overigens niet, want Barça betaalde anderhalf miljoen euro per jaar aan het goede doel. In 2011 sloot de club een akkoord met Qatar Airways, die tot 2017 op het shirt stond.

Shirt FC Barcelona kopen

Of je nu gaat voor het originele shirt, of er bij de straatverkopers eentje goedkoop probeert te krijgen, in Barcelona is het niet moeilijk een verkooppunt te vinden. Het echte Barça-gevoel krijg je natuurlijk wanneer je ‘m koopt in de officiële winkel bij het voetbalstadion Camp Nou. Andere official stores van FC Barcelona vind je op de volgende plekken:

Passeig de Gràcia 15
Winkelcentrum La Roca Village
Winkelcentrum Maremàgnum
Winkelcentrum Las Arenas
Hoek Plaça Catalunya/Ronda Universitat
Jaume I 18
Op het vliegveld (zowel terminal 1 als terminal 2)
Treinstation Sants
C/Mallorca 406 (Bij de Sagrada Família)

Hier kun je ook de naam van je favoriete speler of Barça-icoon op het shirt laten drukken. Wat dacht je van Messi, Cruijff en ‘onze’ Lieke Martens? Maar je eigen naam kan natuurlijk ook!

Het shirt online bestellen

Helemaal in stijl in Barcelona arriveren? Zorg dan dat je je voetbalshirt van te voren in huis hebt. Hieronder hebben we de populairste shirts voor je op een rijtje gezet. Ze zijn te koop via Bol.com en je krijgt ze een dag na bestelling thuisbezorgd.

Of je nou op zoek bent naar een shirt voor een volwassen man, een vrouw, kind of baby: het is allemaal te koop. Uiteraard heb je ook de keuze uit thuisshirts en uitshirts en als je niet per se het allernieuwste exemplaar hoeft te hebben, kun je ook shirts van vorige seizoenen kopen.