Strand Barcelona

Het strand van Barcelona

Barcelona behoort met Miami, Sydney en Rio de Janeiro tot de beste strandsteden ter wereld. Een paar stappen vanuit het centrum ligt ruim vijf kilometer goudgeel zand. Het strand is ideaal om bij te kleuren en verkoeling te zoeken in het frisse water van de Middellandse Zee.


Tickets & Tours

Het strand van Barcelona strekt zich uit vanaf de oude visserswijk La Barceloneta naar het noorden, tot aan buurgemeente Badalona. Het strand is makkelijk te bereiken met metrolijn L4 (de gele lijn), die de kustlijn volgt. Of met de fiets, er zijn overal handige parkeerrekken tot zelfs op het strand zelf.

Honger en dorst hoef je niet te hebben, de boulevard is bezaaid met terrassen en er zijn supermarkten vlakbij. Op het strand zelf zijn het grootste deel van het jaar de zogenaamde chiringuitos, waar je kunt neerploffen om iets te eten of aan een cocktail nippen of een verse smoothie.

Over de stranden rennen uiteraard ook de bekende verkopers van bier, cola en chips. En mojito, mojito! En heb je niets om op te liggen (het zand is bloedheet in de zomer), dan kun je prachtige strandlakens kopen, wel een beetje afdingen!

Strandtip

Deze aflevering van Carola’s Tips maakten wij speciaal voor de strandgangers in Barcelona die de drukte willen ontsnappen.

Buiten de stadsgrenzen van Barcelona zijn de stranden ruimer en is de zee schoner. Verder ten noorden van Badalona begint de kuststrook de Maresme. Reis je de andere kant op, dan kom je langs Castelldefels en Sitges, gelegen langs de Costa del Garraf. Al deze stranden zijn makkelijk te bereiken met de Cercanías (Catalaans: Rodalies), de regionale trein van Catalonië.

Stranden in Barcelona

Een overzicht van de verschillende stranden in Barcelona, de wijk waarin ze liggen en de voorzieningen.

Persoonlijke tip

Je kunt over de boulevard fietsen langs de gehele kustlijn van Barcelona. Een leuke activiteit voor een zonnige dag. Smeer je wel goed in!

 • Sant Sebastià en Barceloneta
  De twee langste stranden van Barcelona zijn samen goed voor ruim twee kilometer zand. Platja Sant Sebastià begint aan de voet van Hotel W en gaat later over in Platja de la Barceloneta. Het is soms moeilijk een plekje te vinden op de smalle zandstrook.
  Voorzieningen: Platja Sant Sebastià heeft uitgebreide faciliteiten voor invaliden. Barceloneta is met drie volleybalvelden, tafeltennistafels en een gymnastiekterrein ideaal voor spotliefhebbers. En ook: restaurants, kinderspeelplaats, douches, strandwacht.
 Overigens wordt een deel van het strand Sant Sebastià, richting Hotel W, ook gebruikt door nudisten.
  Wijk: La Barceloneta (Ciutat Vella)
  Metro: Barceloneta (11 minuten lopen ongeveer) en Ciutadella-Vila Olímpica (op vijf minuten loopafstand).

Strand Barcelona

 • Nova Icària
  Direct achter de twin towers Torre Mapfre en Hotel Arts en de Olympische haven ligt het bredere, maar nog altijd vrij drukke Nova Icària-strand.
  Voorzieningen: faciliteiten voor invaliden, strandtenten (chiringuitos) en de restaurants en uitgaangsgelegenheden rond de Olympische haven. En ook: douches en strandwacht.
  Wijk: Vila Olímpica (Sant Martí)
  Metro: L4 (gele lijn) Ciutadella-Vila Olímpica (vijf minuten lopen).
 • Bogatell
  Dat dit strand buiten het toeristische gebied ligt is terug te zien in de statistieken: de gemiddelde leeftijd is hoger dan elders en er komen relatief veel locals, hoewel in de zomermaanden ook de buitenlanders dit strand steeds vaker weten te vinden.
  Voorzieningen: tafeltennistafels, volleybalvelden, douches en strandwacht.
  Wijk: Poblenou (Sant Martí)
  Metro: L4 (gele lijn) Poblenou en Llacuna (allebei op ongeveer 20 minuten lopen).
 • Mar Bella en Nova Mar Bella
  Opgeschoond en ingericht ter ere van de Olympische Spelen van 1992. Mar Bella en Nova Mar Bella vormen samen een kilometer lang strand voor de kust van de voormalige industriewijk Poblenou. Mar Bella is niet meer het echte naturistenstrand wat het jaren geweest is. Er zijn nu ook volop zwembroeken en bikini’s te zien. Naakt bakken in de zon is hier wel toegestaan.
  Voorzieningen: Strandtenten (chiringuitos), tafeltennis, volleybal, douches en strandwacht.
  Wijk: Poblenou (Sant Martí)
  Metro: L4 (gele lijn) Selva de Mar en El Maresme (20 minuten lopen).
 • Llevant
  Het laatste strand langs de kust van Barcelona werd pas enkele jaren geleden in gebruik genomen. Met 59 meter is de zandstrook vrij smal. Hier is een speciaal (klein) gedeelte waar je met de hond naartoe kunt!
  Voorzieningen: douches en strandwacht.
  Wijk: Poblenou (Sant Martí)
  Metro: L4 (gele lijn) Selva de Mar en El Maresme (kwartiertje lopen).

Strandhoedjes Barcelona

Wist je dat…

Barcelona oorspronkelijk helemaal geen zandstrand had? Dat is opgespoten speciaal voor de Olympische Spelen, om de stad aantrekkelijker te maken en wel door Nederlanders en Belgen die daar tenslotte verstand van hebben! Voor die tijd leefden de Barcelonezen met de rug naar zee en vond je in de nu toeristische wijk La Barceloneta vooral vissers. Dat is nu wel anders! In de zomermaanden liggen badgasten hier hutjemutje.

Strand in de omgeving van Barcelona


De stadsstranden van Barcelona zijn ideaal voor een korte duik of om uit te blazen na een dag lang dolen door de stad. Maar voor een ontspannen dagje aan het strand raden we aan de stad te verlaten. Met de regionale trein Cercanías zit je binnen drie kwartier onder je parasol.

De Cercanías/Rodalies-trein volgt de kustlijn in noordelijke (tot de badplaats Blanes) en zuidelijke (Tarragona) richting. Je kunt uitstappen waar je wilt. Enkele populaire stranden op de route zijn:

Ten zuiden van Barcelona:

 • Castelldefels
  Een half uur met de trein vanaf Barcelona ligt het 6 kilometer lange strand van Castelldefels. Het is niet het mooiste strand van Catalonië, maar wel de beste keuze als je op zoek bent naar ruimte en niet lang wilt reizen. Zorg wel dat je een trein neemt die stopt op het station Castelldefels Platja en niet Castelldefels (het dorp) zelf, want daarvandaan is het nog een behoorlijk eind lopen naar de kust.
 • Sitges
  Op het eerste gezicht lijkt het strand van Sitges even druk als dat van Barceloneta, maar vergis je niet: Sitges heeft een dozijn stranden. Achter de kerk liggen verschillende kleine, door rotswanden afgeschermde baaien. Bovendien is de badplaats zelf ook erg charmant. Tip: bij de zeilclub op de pier aan de voet van de kerk kun je tussen de middag een goed driegangenmenu krijgen en zit je bovendien op een fantastische plek. Sites is ook een aanrader als je een dagje de stad uit wil.
 • Vilanova i la Geltrú
  Tussen Tarragona en Barcelona ligt Vilanova i la Geltrú met langs de kust zes kilometer strand. Dit is het eerste strand waar meer Catalanen dan toeristen te vinden zijn.

Ten noorden van Barcelona kun je uitstappen bij een van de vele stations op de Cercanías-route langs de kust. San Pol de Mar is bijvoorbeeld een aanrader. Ook Badalona, vlak naast Barcelona, is een fijn strand met een brede slenterboulevard en een gezellig centrum. Nog verder naar het noorden liggen Tossa de Mar en Platja d’Aro, maar deze badplaatsen zijn enkel bereikbaar met de auto of de bus.

Adres & plattegrond

Het strand van Barcelona
Passeig Marítim / Av. del Litoral
Metro: L4