Hoe overleef je de hitte in Barcelona?

Het is warm in Barcelona, heel warm. Als je ‘s morgens wakker wordt zeg je tegen jezelf: ‘ach, het valt reuze mee’ en spring je optimistisch je bed uit. Maar binnen een kwartier weet je het weer, het is dertig graden en de dag is nog maar net begonnen! Wat tips om de zomerhitte door te komen.

(Heel) vroeg opstaan

Ook al heb je dan weinig geslapen, je haalt het wel weer in bij de siësta. Nu naar het strand voor een frisse duik en om de zonsopkomst te bekijken, zo rond half zeven. Ga bij voorkeur naar een wat verder gelegen strand zoals La Marbella, dan kom je niet teveel volk tegen dat het de avond ervoor niet meer tot huis heeft gered.

Eet watermeloen

Watermeloen bestaat bijna helemaal uit water, een perfecte dorstlesser, goedkoop en tijdens de zomermaanden niet aan te slepen. Laat hem flink afkoelen in de ijskast.

Maak je nergens druk om

Daar is het serieus te warm voor en je gaat er alleen maar van zweten. De Spanjaard weet het allang, stress werkt niet verkoelend en van haast hebben krijg je met deze temperaturen een ernstig slecht humeur.

Ga nooit de metro in zonder abanico

In de metro doet de airco het niet altijd, zorg er dus voor dat je een waaier bij je hebt voor noodgevallen. Je dient er een beetje bij te zuchten en je hoofd te schudden terwijl je madre mia mompelt, bij wijze van klaagzang. Je zult zeker niet de enige zijn.

Doe na de lunch tot zeker vijf uur helemaal niets

De siësta is heilig in Spanje, zeker in de zomer. Na het eten uitrusten onder een boom of in een hangmat, maakt niet uit zolang het maar in de schaduw is. Meteen erna is het tijd voor een koel drankje met wat erbij, want het avondeten is pas laat.

Zoek het hogerop

Op de Tibidabo is het iets koeler dan beneden in de stad, aangezien je je daar op zo’n 540 meter hoogte bevindt. Doe als een local en neem een picknickmand mee naar boven.

Film kijken a la fresca

Vanaf een uur of tien kun je in de zomer op verschillende plekken films kijken, in originele versie, in de open lucht. Bijvoorbeeld op het strand van La Barceloneta, op de Montjuïc of in Raval op het pleintje voor de Filmoteca (denk ook hier aan de picknickmand!).

Ga winkelen in een centro comercial

Of je nu van shoppen houdt of niet, in het winkelcentrum is het lekker koel want de airco draait op volle toeren. Barcelona heeft een aantal grote winkelcentra en nu het toch uitverkoop is…!

Eet laat op de avond

Neem een niet te zware maaltijd laat op de avond, bijvoorbeeld wat tapas om te delen en blijf lekker lang hangen op het terras. Nu is het ideale moment om bij te komen van de hitte van overdag. Ga pas naar bed als je merkt dat je nog maar één oog open kunt houden.