Lente! Wat te doen in Barcelona?

¡Primavera! De lente in Barcelona is heerlijk. Het weer leent zich vaak perfect om actief bezig te zijn of lekker in je T-shirt op het terras te zitten. Met een beetje geluk (en lef) kun je al een duik in zee nemen. Dit zijn onze leukste tips voor het voorjaar.

1. Sant Jordi

sant jordi

Op 23 april staan overal in de stad boekenkraampjes en bloemenstalletjes. Deze dag wordt de Dag van Sant Jordi gevierd, ter ere van deze Sint Joris die Barcelona redde van een gevaarlijke draak. Toen Jordi de draak doodde, groeide uit het bloed een prachtige rode rozenstruik, waarvan Jordi er eentje plukte, daarmee naar de dochter van de koning ging en haar ten huwelijk vroeg. Alle mannen opgelet: het is traditie om op 23 april een rode roos te kopen voor de belangrijkste vrouwen in je leven (dus vriendin/vrouw, zus, moeder, oma, enzovoorts). Het klinkt een beetje als een variant op Valentijnsdag, maar el Dia de Sant Jordi wordt wel wat serieuzer genomen. Voor een Catalaanse vrouw is het dan ook een drama om op 23 april geen roos te krijgen.
Andersom is het de bedoeling dat mannen op deze dag een boek krijgen van hun geliefde, ter gelegenheid van de sterfdag van de Spaanse schrijver Cervantes, die in 2016 vierhonderd jaar dood is.

2. Dansen en sjansen

brunch in the city
Eén van Barcelona’s populairste festivals is Primavera, dat – zoals de naam al zegt – elk jaar in de lente wordt gehouden (dit jaar tussen 31 mei en 4 juni). Voor 2017 staan grote namen als Frank Ocean en Arcade Fire op het programma. Let op: er is geen camping op het festivalterrein, dus boek je hotel, hostel of appartement van te voren.
Op 15, 16 en 17 juni kunnen danceliefhebbers hun hart ophalen tijdens Sónar. Overdag kan er tussen 13.00 en 23.00 uur worden gefeest op de stadsheuvel Montjuïc, daarna verplaatst het festival zich naar de Gran Via L’Hospitalet. Voor een overzicht van de optredens, kijk hier.
Op de zondagen 26 maart, 9 en 23 april, 14 en 28 mei en 11 juni is het feest in Poble Espanyol, waar dan het fijne festival Brunch in the City wordt georganiseerd.

3. La bici

fiets
Wat ons betreft is er geen fijnere manier om de stad te doorkruisen dan met de fiets. Wie Barcelona al een beetje kent, kan tegenwoordig op zo’n beetje elke straathoek een exemplaar huren en er zelf op uit trekken. De rood-witte Vodafone fietsjes zijn helaas niet bedoeld voor toeristen, maar alleen voor locals die een abonnement hebben. Vind je het toch een fijner idee om onder begeleiding van een gids de leukste plekjes te ontdekken, kijk dan eens bij El Ciclo of Orange Monkey Tours. Een wel heel bijzondere fietstour is de Street Art Tour, waarbij je op een bamboefiets de gaafste street art van de stad leert kennen.

4. Picknick in het park

park
Zodra de lentezon doorbreekt stroomt het Parc de la Ciutadella vol met verliefde stelletjes, vriendengroepen en families. Vooral op zaterdag en zondag wordt het grote stadspark gebruikt als gezamenlijke tuin van de Barcelonezen en bezoekers. Er wordt volop gespeeld, muziek gemaakt, geknuffeld en natuurlijk gepicknickt! In het park worden geen etenswaren verkocht, dus neem zelf je kleedje een mand vol lekkers mee. Voor wie het leuk vindt staan er meerdere tafeltennistafels.

5. Pleinhoppen

Gracia-plsol
Een koud drankje op een zonovergoten terras geeft misschien wel het ultieme voorjaarsgevoel. In de oude binnenstad valt het niet altijd mee om een plekje in de zon te vinden, maar in de wijk Gràcia moet het lukken. Hier vind je meerdere sfeervolle pleintjes, waar het bij mooi weer volstroomt met locals en een handjevol toeristen. Kijk bijvoorbeeld eens op Plaça del Sol, Plaça de Vila de Gràcia of Plaça de la Virreina – of probeer ze gewoon lekker allemaal uit!

6. ¡A caminar!

Montserrat
Barcelona en omgeving lenen zich perfect voor een stevige wandeling. En de lente is daarvoor het seizoen bij uitstek. Fijne wandelgebieden dichtbij de stad zijn de Montserrat (foto), Montjuïc en Tibidabo. Ook een absolute aanrader is de Carretera de les Aigües in het Collserola-gebergte. Deze wandeling is zo’n 10 kilometer lang en op het hoogste punt sta je 450 kilometer boven zeeniveau. Tijdens de tocht heb je een schitterend uitzicht over de stad.

7. Naar de markt!

markt santa catarina

Verblijf je in een appartement en wil je zelf koken? Ga dan naar een van de vele versmarkten in de stad en haal de lekkerste lenteproducten in huis. Wat dacht je van een kleurrijke fruitsalade of verse vis met groenten? Aanraders zijn de Santa Catarina markt in El Born (foto) en de beroemde Boquería aan de Rambla.

Buiten de culinaire markten kent Barcelona ook oneindig veel ‘mercadillos’, waar tweedehands of zelfgemaakte producten worden verkocht.
Zo kun je op 30 april terecht bij de Antiga Fábrica Estrella Damm voor een speciale vintage-editie van de tweedehandsmarkt Lost & Found. Op 1 en 2 april mei is het tijd voor het maandelijks terugkerende concept Palo Alto Market, waar hip Barcelona elkaar ontmoet voor een drankje en hapje en waar bijzondere hebbedingetjes worden verkocht. Op 28, 29 en 30 april is er een Palo Market Fest: vergelijkbaar met Palo Alto Market, maar dan groter. Op 2 april is het tijd voor de Two Market in de Ovella Negra in de wijk Poblenou, waarbij alle items voor 1 euro de deur uit mogen.