De leukste festivals in Barcelona!

Oh wat zijn we blij dat het voorjaar weer is aangebroken! Niet alleen vanwege de stijgende temperaturen, maar ook door de vele festivals die vanaf nu weer te bezoeken zijn in Barcelona. Tot en met september is er bijna elk weekend wel wat te doen in de stad.

Primavera Sound wordt sinds 2011 gehouden op het terrein bij Port Forum, vlakbij het strand. Drie dagen lang kun je hier dansen op uiteenlopende muziekstijlen, van pop tot rock en elektronische muziek. In 2017 bestaat de line-up uit onder andere Grace Jones en Arcade Fire. Je kunt entreekaartjes kopen voor zowel één dag als voor de volle drie dagen. Primavera Sound wordt dit jaar (2017) gehouden van 31 mei tot 4 juni. Voor meer informatie, zie de website van het festival.

Een echte klassieker is Sonar, waar jaarlijks héél veel liefhebbers van elektronische muziek op afkomen. De optredens worden gehouden op verschillende plekken in de stad en gaan dag én nacht door. Voor de editie van 2017 – 15 tot en met 17 juni – staan bekende namen als Eric Pryds, Nina Kraviz en Dubfire op het programma. Meer info: sonar.es

Een persoonlijke favoriet is Cruïlla, dat wordt georganiseerd op hetzelfde terrein als Primavera Sound. Op 7 en 8 juli 2017 treden hier onder andere Jamiroquai, The Prodigy en Pet Shop Boys op. Ook een aanrader voor wie deze dagen met kinderen in Barcelona is, want iedereen jonger dan 15 jaar mag gratis naar binnen. Voor meer info, zie de website van Cruïlla.

Let op: anders dan vaak in Nederland en België het geval is, hebben deze festivals geen camping. Je zult dus een eigen slaapplaats moeten regelen. Doe dit ruim van te voren, want door de vele bezoekers die op de festivals afkomen, zijn veel hotels volgeboekt.

Los van deze drie grote festivals met internationale artiesten, wordt er door de Barcelonezen ook heel wat gefeest. Dé zomerfestivals van de stad zijn Sant Joan, Festa Major de Gràcia en Festes de la Mercè .

Op zondagmiddag met een biertje in de hand dansen op elektronische muziek. Klinkt goed toch? Het kan bij Brunch in the City, een terugkerend festival dat in 2017 nog wordt gehouden op 14 en 28 mei en op 11 juni. De locatie is Poble Espanyol op stadsheuvel Montjuïc.

In de nacht van 23 op 24 juni wordt de zomer feestelijk ingeluid met Sant Joan. Zorg dat je een plekje bemachtigd op het strand van La Barceloneta en meng je tussen de vele families en vriendengroepen die hier ’s avonds vanaf een uurtje of 9 komen eten, drinken en dansen. Er wordt volop muziek gemaakt en vuurwerk afgestoken.

Grec Festival duurt ruim een maand – van eind juni tot begin augustus – en is het belangrijkste culturele evenement van het seizoen. Op verschillende locaties in Barcelona kun je genieten van de vele optredens. Artiesten komen van over de hele wereld, maar er zijn ook typisch Spaanse en Catalaanse optredens. Voor meer info, zie de website.

De wijk Gràcia was vroeger een dorpje dat grensde aan Barcelona. Hoewel Gràcia al sinds het einde van de negentiende eeuw bij Barcelona hoort, zijn de traditionele dorpsfeesten van Gràcia nog springlevend. Het startschot voor het festival is Maria Hemelvaart, op 15 augustus. Een week lang zijn er de hele dag door optredens en kun je de prachtige versierde straten bewonderen.

De zomer, en daarmee het festivalseizoen, wordt afgesloten met het stadsfeest van Barcelona, La Mercè. Het festival begint op 19 september en de laatste dag, 24 september, is het absolute hoogtepunt. Tijdens La Mercè zijn er overal in de stad festiviteiten en optredens om de beschermheilige van Barcelona te eren.