Met de trein naar Barcelona

Of je nu uit oogpunt van duurzaamheid met de trein naar Barcelona wil reizen of simpelweg omdat je vliegangst hebt, je doet er sowieso een stuk langer over en de tickets zijn duurder. Maar wel staat je een fantastische reis te wachten.

Vergeleken met vliegtickets zijn treinkaartjes niet veel goedkoper. Een enkeltje kan oplopen tot meer dan €200 en voor die prijs heb je vaak een retour met het vliegtuig. Ook moet je rekening ermee houden dat je verschillende tickets moet kopen en soms zijn sommige niet mee in de prijs begrepen.

Voordelen van de trein naar Barcelona

Met de trein naar Barcelona reizen is de meest duurzame manier van reizen, veel duurzamer dan het vliegtuig, de auto en de bus. Vergeleken met het vliegtuig is er tot 75% minder CO2-uitstoot, en vergeleken met de auto tot 66% minder CO2-uitstoot. Een belangrijke reden voor veel treinreizigers om niet meer op het vliegtuig te stappen.

Maar er zijn nog meer voordelen. In de trein kun je lekker veel bagage meenemen zonder te veel gedoe met controles, en je kunt vaak zoveel kilo’s meenemen als je wilt. Je geniet onderweg van uitzichten over verschillende prachtige landschappen die gedurende de reis steeds veranderen. Een vergeleken het vliegtuig heb je veel meer beenruimte en kun je op je gemak bewegen.

Een ander voordeel is dat een treinstation nooit ver weg is en je er vaak gemakkelijk komt. Ook in Barcelona bevindt het eindstation zich in de stad, waardoor je meestal niet al te lang hoeft te reizen naar je eindbestemming of goede verbindingen hebt als je nog verder zou willen reizen naar bijvoorbeeld een bestemming langs de kust.

Opties treinreizen vanuit Nederland

Dit zijn de reisschema’s voor de treinreis vanuit Amsterdam, Rotterdam of Utrecht naar Barcelona. In alle gevallen zul je moeten overstappen. (Update 2020)

Amsterdam centraal – Barcelona Sants

Reistijd: 11 uur 20 min
Overstappen (2 keer): Brussel Zuid, Valence Tgv
Prijs: Enkeltje vanaf €95, kan oplopen tot ruim €200
Toegestane bagage: 2 grote stukken bagage en één stuk handbagage

Amsterdam Centraal – Barcelona Sants

Reistijd: 12 uur
Overstappen (1 keer): Paris Nord / Gare de Lyon
Prijs: Enkeltje vanaf €95, kan oplopen tot ruim €200
Toegestane bagage: 2 grote stukken bagage en één stuk handbagage

Utrecht Centraal – Barcelona Sants

Reistijd: 12 uur 40 min
Overstappen (2 keer): Rotterdam Centraal, Paris Nord / Paris Lyon Rer
Prijs: Enkeltje vanaf €95, kan oplopen tot ruim €200
Toegestane bagage: 2 grote stukken bagage en één stuk handbagage

Rotterdam Centraal – Barcelona Sants

Reistijd: 11 uur 30 min
Overstappen (1 keer): Paris Nord / Paris Lyon Rer
Prijs: Enkeltje vanaf €95, kan oplopen tot ruim €200
Toegestane bagage: 2 grote stukken bagage en één stuk handbagage

Waar te boeken?

Boek je tickets gemakkelijk via deze site. Ns International biedt vele mogelijkheden per dag en avond aan treinreizen naar Barcelona Sants. 

Barcelona Sants en omgeving

Het station ligt in het westen van Barcelona en slechts op korte afstand van het stadscentrum. Hogesnelheidstreinen rijden vanuit Barcelona Sants naar verschillende bekende steden zoals Malaga, Sevilla, Madrid, Valencia en Girona. Barcelona Sants verzorgt ook de treinreis van zes en een half uur naar Parijs.

Het station is het belangrijkste knooppunt in Barcelona voor regionale en voor stedelijke treindiensten en het is ook goed verbonden met andere openbaar vervoersdiensten. Het metrostation (Sants-Estació) maakt ook deel uit van het station en biedt verbindingen met de rest van de stad.

Barcelona Sants ligt dichtbij het stadscentrum en is omgeven met vele activiteiten. Plaça de Catalunya, het centrale plein van de stad, ligt 15 minuten verderop met de metro. Of het beroemde stadion van FC Barcelona ligt zeer dicht bij het station Sants, slechts 1,5 km. Camp Nou is te voet bereikbaar of met de metro. Verder zijn alle bezienswaardigheden die je niet wilt missen relatief dichtbij en makkelijk bereikbaar met de metro.