Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) is het Centrum voor Hedendaagse Cultuur in Barcelona. Hier maken bezoekers kennis met de stedelijke cultuur in de Catalaanse hoofdstad. In het CCCB worden exposities georganiseerd gerelateerd aan architectuur, politiek, stedenbouw, maar ook kunst en cultuur. Daarnaast worden er ook optredens en filmavonden gehouden.

Geschiedenis CCCB

Het CCCB-gebouw dateert uit de achttiende eeuw en was vroeger het kantoor van de liefdadigheidsinstelling Casa de la Caritat. Arme mensen uit de stad konden hier terecht voor voedsel en kleding. Nadat de organisatie in 1957 verhuisde, stond het gebouwencomplex gedurende drie decennia leeg. In 1993 werd het opnieuw geopend, nu als centrum voor stedelijke cultuur.

Architectuur

Het bouwwerk is een fraai voorbeeld van hoe moderne elementen verouderde bouwwerken een nieuw aangezicht geven. Dit is met name goed zichtbaar op de ‘Vrouwenpatio’, de ‘Pati de les Dones’, die gratis is te bezoeken. Een enorme wand bestaande uit rechthoekige ramen weerspiegelt de gerestaureerde buitenmuren van het omringende bouwwerk. De decoratie van de muren dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw en zijn een voorbeeld van de Catalaanse kunststroming noucentisme. De patio wordt ook gebruikt voor filmavonden, vlooienmarkten en andere evenementen.
Als je met je neus naar de glazen wand gaat staan en een stuk naar achteren loopt, zie je in de bovenste ramen de skyline van Barcelona verschijnen. Herken je het beeld van Columbus, de Montjuïc en het kabelbaantje dat over de oude haven gaat?

Persoonlijke tips

Soms worden er spraakmakende exposities in het CCCB gehouden. Jaarlijks vindt hier de World Press Photo expositie plaats en het recycle-festival Drap-Art, beide gratis te bezoeken. Voor andere expo’s moet betaald worden. Nog een tip: op iedere eerste zondag van de maand kun je gratis met de lift naar de bovenste verdieping voor het uitzicht over de stad. Dit is weliswaar niet het allerbeste uitzicht, maar wel leuk als je er toch bent.

Praktische info

Openingstijden: dinsdag-zondag en feestdagen van 11.00 tot 20.00 uur
Prijzen: €6 voor één expositie, €8 voor twee. Zondag tussen 15.00 en 20.00 is de entree gratis. Voor kinderen jonger dan 12 jaar hoeft geen entree te worden betaald, personen jonger dan 25 jaar kunnen met korting naar binnen.

Adres & plattegrond


Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
Carrer de Montalegre 5
Metro: L1L2L3

Meer bezienswaardigheden: