16 x gratis in Barcelona

Een weekendje Barcelona hoeft niet per se duur te zijn. Onderstaande ‘things to do’ zijn zelfs helemaal gratis!

De magische fonteinen van de Montjuïc

Met een flesje cava en wat lekkers erbij het weekend vieren, terwijl je geniet van een spectaculaire watershow. Een dansende fontein met prachtige kleuren en muziek, van opera tot het “Barcelona” van Queen en operazangeres Montserrat Caballé.

Romeinse zuilen van keizer Augustus

Op Plaça Sant Jaume, rechts van La Generalidad (waar twee vlaggen bovenop wapperen), volg je het het tweede straatje rechts. Er hangt een klein, blauw bordje waarop staat “temple d’August”. Aan het einde loop je een gebouw binnen en bevind je je ineens aan het einde van de eerste eeuw.

Drie imposante zuilen, midden in de drukke stad. Dit zijn de laatste resten van het forum wat de Romeinen hier destijds bouwden voor keizer Augustus. Tenminste, daar wordt van uitgegaan, maar helemaal zeker weten zullen we het wel nooit!

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Beschouwd als een van de beste kunstcentra in de stad met als belangrijkste werken de middeleeuwse fresco’s en muurschilderingen uit de zesde, zevende en achtste eeuw. In de zomermaanden kun je op bepaalde avonden tot middernacht het museum bezoeken maar het is gratis op zaterdag vanaf 15.00 en op de eerste zondag van de maand.

La Mercè

Tijdens het grootste jaarfeest van de stad ter ere van beschermheilige La Mercè, worden alle Catalaanse tradities uit de kast getrokken, menselijke torens en rondjes dansende reuzen, veel live muziek op podia door de hele stad, spelletjes voor kinderen, worst eten aan lange tafels gewoon op straat en veel vermout drinken met ansjovis erbij.

Born CC

Hier was vroeger een van de oudste overdekte markten van Barcelona. Toen het gebouw al jaren in verval was geraakt werd besloten er een openbare bibliotheek van te maken, maar dit plan veranderde toen er in 2005 oude stadsresten onder de markt werden ontdekt.

Het is de plek waar de trots en tegelijkertijd ook de pijn van de Catalaanse onafhankelijkheidstrijd voelbaar is. Alle info staat ook in het Engels, hier kun je rustig een uurtje rondwandelen. Op maandag gesloten!

Park Güell

Sinds oktober 2013 is het monumentale gedeelte van het park niet langer gratis, maar er is nog een aanzienlijk deel waar je gewoon doorheen kunt wandelen en zelfs werken van Gaudí kunt bewonderen. Je kunt uitstappen bij de vrij nieuwe metrohalte “Teixonera” (blauwe lijn) en na een kort wandelingetje uitkomen bij de bovenkant van het park.

Musea

Veel musea zijn gratis op zondag vanaf 15.00 of op de eerste zondag van de maand de hele dag. Het is er dan ook meteen wel extra druk, dus houd daar rekening mee! Klik hier voor een compleet overzicht.

Música als parcs

Van juni tot augustus worden er in verschillende parken van Barcelona gratis concerten gegeven, van klassiek tot jazz.
Het was heel lang het enige stadspark van Barcelona en nog steeds is er niet al te veel groen in de stad, zeker niet in het centrum. Dit park is dan ook zo’n beetje de achtertuin van de Barcelonezen.

Bewonder de Cascada (de waterval), hou een picknick onder een boom, roei in het meertje of lees in alle rust een boek op een van de bankjes in de Engelse tuin. Voor de kinderen is er een speelplaats.

Er zijn twee barretjes met een terras en in de zomer worden er ‘s avonds gratis concerten gegeven (zie Música als parcs).

La Catedral de Sant Eulàlia

Zes eeuwen hebben ze eraan gebouwd, de indrukwekkende kathedraal van Barcelona. Vernoemd naar de heilige Eulàlia, die in 304 stierf nadat ze was onderworpen aan 13 martelingen. Vandaar de 13 witte, verwende en waarschijnlijk meest gefotografeerde ganzen in de kloostertuin!

Ben je niet zo van de kathedralen maar hou je van je dansen? Dans dan de sardana mee op het plein voor de kathedraal, op zaterdag na 18.00 en op zondag na 12.00.

Toegang is gratis behalve van 14.00-17.00, kijk op de website voor exacte opening- en sluitingstijden.

Let op: met name bij entree via de kloostertuin zijn ze vrij streng als je te blote armen en benen vertoont, houd daar rekening mee!

CCCB

Het centrum voor hedendaagse cultuur in Barcelona, er zijn met name foto-exposities die gaan over de stedelijke cultuur van de stad. Het zit gevestigd in een voormalig kindertehuis met een prachtige binnenplaats, de Pati de les Dones, waar je een van de beste voorbeelden kunt zien van iets waar ze in Barcelona goed in zijn: de integratie van oude en nieuwe architectuur.

Op zondagen is het gratis van 15.00-20.00 en de eerste zondag van de maand mag je gratis naar de bovenverdieping waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Bunkers van Carmel ( Turó de la Rovira)

Voor een spectaculair uitzicht over de stad met de uitgestrekte Middellandse Zee aan haar voeten, kun je naar de bunkers van Carmel. Het is een perfecte plek om te picknicken en de zonsondergang te bekijken. Op woensdag kun je er zelfs een gratis tour krijgen.

Het beste kom je er met de bus: lijnen 24, 92, 119 en V17

Festa Major de Gràcia

Iedere wijk heeft z’n eigen jaarfeest in de zomer, maar het leukste feest is toch wel in Gràcia, de derde week van augustus. De straten worden uitbundig versierd en er is overal live muziek, lange tafels waaraan je kunt eten, iedereen gaat massaal aan de vermout met olijven en er zijn menselijke torens, els castellers.

Als afsluiter van de week komen de correfocs voorbij, duivels met vuurwerk waar de deelnemers doorheen rennen!

Klooster van de Augustijnen

In het midden van de wijk La Ribera vind je dit bijzondere klooster uit de 14e eeuw (naast het Chocolademuseum), tegenwoordig zit er een cultureel centrum in gevestigd en worden er op de patio allerlei festivals en markten georganiseerd.

Oude bouwstijlen mengen met moderne architectuur, daar zijn ze goed in in Barcelona. Onder de eeuwenoude, gotische bogen kun je op het rustige terras iets drinken en/of eten en voor de allerkleinsten is er binnen in het café een speelhoekje.

 

shares