Het ABC van Barcelona

De G staat natuurlijk voor Gaudí en de C voor Camp Nou, maar ken je de O van ‘ostres’ en de V van ‘vermout’? Dit is het ABC van Barcelona.


MEER DAN 20.000 DOWNLOADS

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is app-1.png

A: Adéu

De Ieren zeggen God bless you, de Duitsers Auf Wiedersehen en in Barcelona, of je Catalaan bent of niet, neem je afscheid met adeu (spreek uit “adee-oe”) en dat heeft wel een beetje weg van het Nederlandse ‘doei’.

B: Boquería

De grootste overdekte versmarkt van Europa, met producten in prachtige kleuren zoals fruit, groenten, vis, noten, olijven, enorme hammen, konijn, varkensoren (echt waar!), wijn en eieren. Je kunt hier ‘s morgens vroeg al terecht voor bijvoorbeeld ontbijt of een glaasje bubbels. En wat dacht je van verse oesters?

C: Camp Nou

Barça es més que un club, meer dan alleen een voetbalclub. Barça is heilig. Je kunt wel zeggen dat je niet zo van voetbal houdt, maar je kunt beter niet hardop zeggen dat je geen Barça-fan bent. Tijdens de dictatuur van Franco was het stadion de enige plek waar het Catalaans gedoogd werd.

D: Desigual

Shoppen kun je in Barcelona als de beste. Houd je van kleurrijke, vrolijke kleding? Dan zul je bij dit Barcelonese kledingmerk zeker slagen. Twee keer per jaar is er uitverkoop in Barcelona, de eerste begint op 7 januari en daarna weer in de zomer, op 1 juli.

E: Eixample

Op de kaart ziet de grootste wijk van de stad eruit als een dambord. Het zou de buurt worden met het minste verkeer en het meeste groen, maar daar is niet veel van terecht gekomen. Wel veel leuke eettentjes en cafés trouwens, zoals Ugot Bruncherie.

F: Fiets huren

Fietsen door Barcelona wordt steeds leuker, er komen steeds meer fietspaden en langzaam maar zeker krijgen fietsers een vaste plek in het straatbeeld. De roodwitte fietsen van Bicing die door de stad verspreid staan, kun je alleen gebruiken als je hier officieel woont, maar je kunt natuurlijk altijd een fiets huren, bijvoorbeeld bij El Ciclo.

G: Gaudí

De heer Mila wilde beslist geen nis met een beeld van de Heilige Maagd Maria op de voorgevel van Casa Mila (La Pedrera). Religie was niet meer zo in de mode in 1910. De diep gelovige Gaudí verliet gekwetst het pand en verloor zich geheel in de bouw van zijn geliefde Sagrada Família totdat hij in juni 1926 onder een tram kwam en overleed.

H: Hipster

In Barcelona schieten de hipsterbars als paddestoelen uit de grond, verspreid door de stad maar met name in de wijken Gràcia en Sant Antoni. Een kop kwaliteitskoffie, een biologisch sapje bij de brunch, obers met baarden en een opvallende bril. De hond mag meestal gewoon mee naar binnen (iets wat niet heel gewoon is in Spanje). Onze favorieten: Bar Cosmo, Tarranà en Petit Pot Café.

I: ¡In-inde-independència!

De strijd om de onafhankelijkheid van Catalonië gaat honderden jaren terug in de tijd, maar is nog altijd even actueel, zeker de laatste paar jaar. Aan veel balkons hangt de zogenaamde estelada, de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag met een witte ster als symbool voor de vrijheid. Bij demonstraties roepen de mensen: in-inde-independència, wat onafhankelijkheid betekent.

J: Jordi

De meest Catalaanse naam ever. Tijdens de dictatuur van Franco was het ten strengste verboden om kinderen een Catalaanse naam te geven, dus zeker geen Jordi. Alleen Johan Cruijff kreeg het voor elkaar, zijn zoon Jordi werd geboren in 1974, een jaar voordat de dictator stierf en alleen daarom al is Cruijff een ware held in Catalonië.

K: Kathedraal

Indrukwekkend van binnen en van buiten. De arme Sant Eulàlia, die 13 keer werd gemarteld door de Romeinen en daar uiteindelijk aan bezweek, ligt vredig in haar crypte midden in de kathedraal. Als je het goud rondom haar wilt zien fonkelen, dan moet je 50 cent in een gleufje stoppen, dan gaan in één keer alle lichtjes aan.

L: London Bar

Een meer dan honderd jaar oude, modernistische bar waar kunstenaars als Pablo Picasso en Salvador Dalí ooit aan de marmeren bar drankjes achterover sloegen. Helemaal achterin is een zaaltje waar regelmatig live-optredens zijn. Er wordt gefluisterd dat hier vroeger clandestiene travestietencabarets werden opgevoerd.

M: Menú del día

De hoofdmaaltijd van de Catalanen is tussen 14.00 en 16.00 uur en dan het liefst drie gangen met een chupito (borreltje) als afsluiter. De meeste restaurants bieden op doordeweekse dagen voor 10-15 euro een dagmenu aan met een voor-, hoofd- en nagerecht. Drank zit er meestal bij inbegrepen en het borreltje krijg je van de zaak.

N: Noviembre 1

In heel Spanje is 1 november een officiële vrije dag waarop Allerheiligen wordt gevierd. Het is een drukke, gezellige boel op de begraafplaatsen en in Barcelona worden er kastanjes gepoft en op overleden geliefden geproost met zoete wijn.

O: ¡Ostres!

Een veelgebruikte uitspraak in Catalonië (in het Spaans Ostras, het wordt vrijwel hetzelfde uitgesproken). Je uit er verbazing mee en het betekent zoiets als: hè?! of: verdorie, zeg! of: dat had ik niet gedacht, meen je dat nou?

P: Patatas bravas

Misschien wel de bekendste tapa die er is, gebakken aardappeltjes met aioli en pikante rode saus, het is trouwens niet gebruikelijk om de sauzen apart te bestellen. Ouderwets lekkere bravas krijg je bij Bar Tomàs, las patatas más bravas de Barcelona roepen de mannen achter de bar. Je moet er wel even voor in de FGC naar de wijk Sarrià.

Q: Queso de cabra

Kaasliefhebbers opgelet: Catalaanse geitenkaas is om je vingers bij af te likken. Op het plein voor de Basílica del Pi is regelmatig een markt met alleen maar Catalaanse producten van lokale producenten, hier kun je kaas proeven en verder is er Catalaanse worst, honing, houten keukengerei, kruiden, zoete lekkernijen, ideaal voor als je nog iets zoekt voor het thuisfront.

R: Rambla

Het woord Rambla komt uit het Arabisch en betekent opgedroogde rivierbedding. Tot ongeveer 1775 was het dat ook, daarna werd begonnen met de afbraak van de oude stadsmuur en werd de Rambla langzaamaan zoals ‘ie nu is, een flaneerboulevard. Helaas is het ook een geliefde plek voor zakkenrollers dus pas op je spullen! Wist je trouwens dat er meerdere Rambla’s bestaan in Barcelona?

S: Sagrada Família

In 2010 verklaarde de toenmalige paus tijdens zijn bezoek aan Barcelona de ‘de tempel van Gaudí‘ heilig en vanaf die tijd kon je het levenswerk van Gaudí aan de binnenkant bewonderen. Koop je kaartje van tevoren online, dan hoef je niet in de rij te staan. De buitenkant is ook de moeite waard om te bezichtigen, er zitten bijvoorbeeld meer dan veertig dier-en plantensoorten verwerkt in de decoratie.

T: Tapas

Een tapa kun je het beste omschrijven als een snack. Het kan op ieder moment van de dag gegeten worden en het is om te delen. De tapas in het midden van de tafel en iedereen een vorkje om te prikken. Je kunt ook hele tapasmenu’s bestellen, maar laat je goed adviseren door de ober, want je hebt al snel de neiging om veel te veel te bestellen.

U: ¿Último?

Als je bijvoorbeeld bij de bakker binnenloopt of op de markt iets wilt kopen en er zijn mensen voor je, maar je weet niet precies hoeveel en je kunt geen nummertje trekken. Dan vraag je hardop terwijl je om je heen kijkt:¿último?, wat ‘laatste?’ betekent. Dan steekt er iemand z’n vinger op of knikt naar je en dan weet je wanneer je aan de beurt bent. Handig systeem, toch?

V: Vermout

Heel hip in Barcelona: vermout drinken op bijvoorbeeld zaterdagochtend om een uur of twaalf. Een paar olijven erbij en wat ansjovis of een zakje chips. Vermout wordt gemaakt van witte wijn met kruiden en geserveerd met een groene olijf en een schijfje sinaasappel. Bij de meeste bodega’s hebben ze huisgemaakte vermut, dat is natuurlijk de allerlekkerste.

W: W-hotel

Sinds 2009 prijkt dit zeer luxe hotel aan de Barcelonese skyline. Catalanen noemen het Hotel Vela, vela betekent zeil (van een schip). Op zondag drink je hier cocktails, je moet uiteraard wat neertellen voor je margarita maar dan heb je wel een spectaculair uitzicht.

X: Xocolatada

Chocolade drinken, dat doe je tijdens een xocolatada (in het Spaans: chocolatada). En van alles erbij om te dippen, in die chocolade, zoals churros en melindros (een soort lange vingers, ook wel ‘damesvingers’ genoemd). Het is een sociaal gebeuren, meestal om een uur vijf in de middag. Tijdens buurtfeesten is het vaste prik. Hmmm!

Y: ¡Ya está!

Een veelgebruikte uitspraak in het Spaans, het betekent zoiets als: klaar! of: ik snap het! of: het is al niet meer nodig, het is al goed! De letter Y als woord wordt trouwens uitgesproken als: ýpsilon.

Z: Zoo Barcelona

Hier woonde ooit een witte gorilla die sneeuwvlokje werd genoemd. Floquet de Neu was immens populair bij de Barcelonezen en toen hij in 2003 aan huidkanker overleed, was de hele stad dan ook in diepe rouw. Sneeuwvlokje kreeg maar liefst 22 nakomelingen, maar geen van hen erfde zijn albinovacht.