Feestdagen in Barcelona

Spanje staat bekend om de vele feesten en feestdagen. De kalender telt 12 vrije dagen per jaar en daar komen nog 2 lokale feestdagen bij. Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, er is altijd wel iets te vieren.

Valt een feestdag op een dinsdag of op een donderdag? Grote kans dat er een ‘puente’ wordt gehouden, letterlijk een ‘brug’. Dat betekent dat ook de tussenliggende maandag of vrijdag vrij wordt genomen, wat een extra lang weekend oplevert. Tijdens ‘puentes’ zijn er vaak meer toeristen in de stad.

Net als in Nederland zijn de meeste banken en winkels op officiële feestdagen gesloten. Het is dus handig om voor je op reis gaat uit te zoeken of je tijdens een feestdag in de stad bent. In dit artikel vind je alle feestdagen in Barcelona op rij, met een korte beschrijving van het wat en waarom.

Spaanse en regionale feestdagen

Net als in Nederland zijn de Catalanen vrij op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 25 december (Eerste Kerstdag) en 26 december. In tegenstelling tot in Nederland, wordt in Catalonië 26 hier geen Tweede Kerstdag gevierd, maar de Día de San Esteban. Het is een regionale feestdag en in de rest van Spanje moet men in principe gewoon weer aan het werk. Tijdens San Esteban worden traditioneel canelones gegeten, die worden gevuld met restjes van het kerstdiner.

Andere nationale feestdagen die in heel Spanje worden gevierd, zijn 10 april (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Maria Hemelvaart, de dag dat ook de Feesten van Gràcia beginnen), 12 oktober (Dia de la Hispanidad), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet) en 8 december (Dag van de Onbevlekte Ontvangenis).

Ook 11 september, de nationale feestdag van Catalonië, is in de regio een vrije dag. Bovendien kiest de regio er normaliter ook voor om Tweede Paasdag een vrije dag te laten zijn.

Let op: op deze dagen zijn de meeste winkels gesloten. Behalve op 1 januari en 25 december zijn veel toeristische bezienswaardigheden wél gewoon open. Ook de Hop on Hop off bus rijdt gewoon tijdens de nationale feestdagen, behalve met Kerst en op Nieuwjaarsdag.

La Diada
La Diada.

Hieronder is een overzicht te zien van de feestdagen in 2019 en 2020.  In 2020 wordt er een nieuw overzicht geüpdatet.

Feestdagen Barcelona in 2019 en 2020

Barcelona’s stadsfeest, La Mercè wordt elk jaar gevierd op 24 september. Mercè is Barcelona’s belangrijkste patroonheilige. Voorheen was dat Santa Eulalia, die ook haar eigen feestdag heeft (12 februari). Groot verschil met Mercè is dat de meeste Barcelonezen op 12 februari gewoon naar het werk moeten.

Hoewel niet alle Catalanen zichzelf ook automatisch als Spanjaard beschouwen, hebben ze in ieder geval één ding gemeen met hun overige landgenoten: ze zijn dol op een feestje. In 2019 zijn er tien verplichte Spaanse feestdagen en daar mogen Catalonië en Barcelona er nog een aantal aan toevoegen. Een overzicht.

Feestdagen 2019

1 januari 2019 – Nieuwjaarsdag (dinsdag)

Op 1 januari zijn in heel Spanje de winkels gesloten en dus ook in Barcelona. Een nieuwjaarsduik is aan het strand van Barcelona natuurlijk een stuk fijner dan langs de Noordzeekust. Om 12.00 uur organiseert de Club Natació Atlètic-Barceloneta een Nieuwjaarsduik langs het strand van La Barceloneta, Platja de Sant Sebastià om precies te zijn, in de richting van Hotel W.

Ook het Nederlandse Café Rembrandt organiseert al enige jaren een Nieuwsjaarsduik voor Nederlanders, samen met Unox.

6 januari 2019- Driekoningen, Reyes Magos (zondag)

De dag waarop Spaanse kinderen cadeautjes krijgen. De drie wijzen uit het oosten maken op 6 januari vanaf 16.30 een optocht door de stad, waarbij ze duizenden snoepjes uitdelen.

19 april 2019- Goede Vrijdag (vrijdag)

Op deze dag wordt door de katholieke wereld de kruisiging en dood van Jezus herdacht. In het centrum van Barcelona vinden verschillende religieuze processies plaats, hoewel minder intens als in het zuiden van Spanje. Goede Vrijdag is een officiële feestdag: de locals zijn vrij en de winkels zijn gesloten op deze dag.

21 en 22 april 2019 – Eerste en Tweede Paasdag (zondag en maandag)

Hoewel het in de rest van Spanje een gewone werkdag is, is de maandag na Pasen in Catalonië, en dus Barcelona, officieel nog een vrije dag.

1 mei 2019- Dag van de Arbeid (woensdag)

Anders dan in Nederland is 1 mei in heel Spanje een vrije dag. Houd rekening met massale demonstraties op de voornaamste pleinen en straten in het centrum van Barcelona.

10 juni 2019- Tweede Pinksterdag (maandag)

Catalonië is een van de autonome regio’s waar ook Tweede Pinksterdag een officiële feestdag en dus een vrije dag is. Tweede Pinksterdag is altijd op een maandag.

5 juni 2019 – Lokale feestdag (woensdag)

24 juni 2019 – Sant Joan (maandag)

La Nit de Sant Joan is het Catalaanse midzomernachtfeest. Ieder jaar wordt de kortste nacht van het jaar en het begin van de zomer gevierd in de nacht van 23 op 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper (Sant Joan). Het strand is the place to be tijdens dit festijn, waarbij vuurwerk, cava (of andere alcoholische versnaperingen) en coca (Catalaans gebak) de belangrijkste ingrediënten zijn.

15 augustus 2019- Maria Hemelvaart (donderdag)

Deze katholieke feestdag, ook bekend als Maria Hemelvaart, wordt jaarlijks op 15 augustus gevierd. Dit is ook de eerste dag van het beroemde Festa Major (wijkfeest) in de buurt Gràcia.

Gracia
Versierde straten in de wijk Gràcia.

11 september 2019 – Diada de Catalunya (woensdag)

La Diada Nacional de Catalunya, kortweg La Diada, is dé feestdag van de regio Catalonië. Op 11 september hangen er meer Catalaanse vlaggen uit dan ooit en gaan inwoners massaal de straat op. Hoewel het officieel een regionaal feest is, noemen de Catalanen het toch hun ‘nationale’ feestdag.

24 september 2019 – La Mercè (dinsdag)

De lange warme zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met de feesten van La Merced (of La Mercè, op z’n Catalaans). Het hoogtepunt van het festival is 24 september, maar ook de dagen daaromheen is het volop feest.

12 oktober 2019 – Fiesta Nacional de España (zaterdag)

1 november 2019 – Allerheiligen (vrijdag)

Met Allerheiligen eren de Spanjaarden hun overleden familieleden en stromen de begraafplaatsen vol. In Catalonië en in Barcelona worden op deze feestdag ‘castanyadas’ gehouden, waarbij de locals kastanjes (castanyas) poffen en zoete wijn drinken. Allerheiligen is een officiële feestdag in het hele land.

6 december  2019 – Dag van de Grondwet (vrijdag)

Op deze dag vieren de Spanjaarden de ‘Constitución Española’ (Spaanse Grondwet) die na een referendum in 1978 ingevoerd werd. Hiermee kwam een eind aan de overgangsperiode na de dood van generaal Franco (1975) en werd Spanje een democratische rechtsstaat. In Barcelona wordt er niet heel uitgebreid bij stilgestaan, wel is het officiële feestdag.

8 december 2019 – Dag van de Onbevlekte Ontvangenis (zondag)

Een van de hoogfeesten van de Rooms-Katholieke Kerk en een officiële feestdag in het hele land. Houd er dus rekening mee dat winkels gesloten kunnen zijn.

25 december 2019 – Kerstmis (woensdag)

Voor sommige Spanjaarden is ‘Nochebuena’, de avond van 24 december, het belangrijkste moment van het kerstfeest en voor anderen is dat de dag erop, 25 december.
Kerstmis is ook in Spanje bij uitstek een familiefeest. Winkels zijn gesloten. Ben je van plan te gaan uiteten, dan doe je er goed aan van te voren te reserveren.

26 december  2019 – Sant Esteve (donderdag)

In tegenstelling tot de rest van Spanje is 26 december in Catalonië wel een vrije dag.
De katholieken vieren de naamdag van Stefanus, de eerste martelaar van het christendom. Traditioneel worden canelones gegeten, gevuld met de restjes van het kerstmaal.

Feestdagen 2020

1 januari 2020 – Nieuwjaarsdag (woensdag)

6 januari 2020- Driekoningen, Reyes Magos (maandag)

10 april 2020- Goede Vrijdag (vrijdag)

12 en 13 april 2020 – Eerste en Tweede Paasdag (zondag en maandag)

1 mei 2020- Dag van de Arbeid (vrijdag)

1 juni 2020- Tweede Pinksterdag (maandag)

5 juni 2020 – Lokale feestdag (vrijdag)

24 juni 2020 – Sant Joan (woensdag)

15 augustus 2020- Maria Hemelvaart (zaterdag)

11 september 2020 – Diada de Catalunya (vrijdag)

24 september 2020 – La Mercè (donderdag)

12 oktober 2020 – Fiesta Nacional de España (maandag)

1 november 2020 – Allerheiligen (zondag)

6 december  2020 – Dag van de Grondwet (zondag)

8 december 2020 – Dag van de Onbevlekte Ontvangenis (dinsdag)

25 december 2020 – Kerstmis (vrijdag)

26 december  2020 – Sant Esteve (zaterdag)

shares