Feestdagen in Barcelona

Spanje staat bekend om de vele feesten en feestdagen. De kalender telt 12 vrije dagen per aar en daar komen nog 2 lokale feestdagen bij. Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, er is altijd wel iets te vieren.

Valt een feestdag op een dinsdag of op een donderdag? Grote kans dat er een ‘puente’ wordt gehouden, letterlijk een ‘brug’. Dat betekent dat ook de tussenliggende maandag of vrijdag vrij wordt genomen, wat een extra lang weekend oplevert. Tijdens ‘puentes’ zijn er vaak meer toeristen in de stad.

Net als in Nederland zijn de meeste banken en winkels op officiële feestdagen gesloten. Het is dus handig om voor je op reis gaat uit te zoeken of je tijdens een feestdag in de stad bent. Hieronder vind je alle feestdagen in Barcelona op rij, met een korte beschrijving van het wat en waarom.

Feestdagen Barcelona in 2018

Hoewel niet alle Catalanen zichzelf ook automatisch als Spanjaard beschouwen, hebben ze in ieder geval één ding gemeen met hun overige landgenoten: ze zijn dol op een feestje. Volgend jaar zijn er tien verplichte Spaanse feestdagen en daar mogen Catalonië en Barcelona er nog een aantal aan toevoegen. Een overzicht.

1 januari – Nieuwjaarsdag (maandag)
6 januari – Driekoningen (zaterdag)
30 maart – Goede Vrijdag (vrijdag)
2 april – Tweede Paasdag (maandag)
1 mei – Dag van de Arbeid (dinsdag)
16 mei – Tweede Pinksterdag (woensdag)
5 juni – Lokale feestdag (dinsdag)
24 juni – Sant Joan (zondag)
15 augustus – Maria Hemelvaart (woensdag)
11 september – Diada de Catalunya (dinsdag)
24 september – La Mercè (maandag)
12 oktober – Fiesta Nacional de España (dinsdag)
1 november – Allerheiligen (donderdag)
6 december – Dag van de Grondwet (woensdag)
8 december – Dag van de Onbevlekte Ontvangenis (zaterdag)
25 december – Kerstmis (dinsdag)
26 december – Sant Esteve (woensdag)

Net als in Nederland zijn de Catalanen vrij op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 25 december (Eerste Kerstdag) en 26 december. In tegenstelling tot in Nederland, wordt in Catalonië 26 hier geen Tweede Kerstdag gevierd, maar de Día de San Esteban. Het is een regionale feestdag en in de rest van Spanje moet men in principe gewoon weer aan het werk. Tijdens San Esteban worden traditioneel canelones gegeten, die worden gevuld met restjes van het kerstdiner.

Andere nationale feestdagen die in heel Spanje worden gevierd, zijn 30 maart (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 15 augustus (Maria Hemelvaart, de dag dat ook de Feesten van Gràcia beginnen), 12 oktober (Dia de la Hispanidad), 1 november (Allerheiligen), 6 december (Dag van de Grondwet) en 8 december (Dag van de Onbevlekte Ontvangenis). Omdat 8 december op een zaterdag valt en de meeste mensen dus sowieso al vrij zouden zijn, mogen de regio’s in plaats daarvan een andere feestdag kiezen.

Gracia
Versierde straten in de wijk Gràcia.

Let op: op deze dagen zijn de meeste winkels gesloten. Behalve op 1 januari en 25 december zijn veel toeristische bezienswaardigheden wél gewoon open. Ook de Hop on Hop off bus rijdt gewoon tijdens de nationale feestdagen, behalve met Kerst en op Nieuwjaarsdag.

Catalaans feest

Hét kinderfeest wordt in Spanje gevierd op 6 januari, Driekoningen. In principe mogen regio’s zelf bepalen of ze die dag een vrije dag inlassen, maar voor 2018 is dat in alle autonome regio’s het geval. Ook 11 september, de nationale feestdag van Catalonië, is in de regio een vrije dag. Bovendien heeft de regio ervoor gekozen om 2 april (in Nederland Tweede Paasdag) ook een vrije dag te laten zijn.

La Diada
La Diada.

Barcelona’s stadsfeest, La Mercè wordt elk jaar gevierd op 24 september. Mercè is Barcelona’s belangrijkste patroonheilige. Voorheen was dat Santa Eulalia, die ook haar eigen feestdag heeft (12 februari). Groot verschil met Mercè is dat de meeste Barcelonezen op 12 februari gewoon naar het werk moeten.

Lees ook: