Vliegveld

Barcelona Airport: van het vliegveld naar Barcelona

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Barcelona wil je natuurlijk zo snel mogelijk richting stad. Gelukkig is dat geen probleem. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rij gezet.

De Terminals: T1 en T2

Het vliegveld Barcelona–El Prat (BCN) ligt 18 kilometer buiten de stad. Met de Aerobus of taxi ben je zo´n 20-30 minuten onderweg, met de trein of bus doe je er iets langer over.

Barcelona Airport heeft twee terminals: de nieuwe terminal T1 en de oude T2. Het is vooral belangrijk om te weten vanaf welke terminal je vertrekt. Dit staat meestal aangegeven op je vliegticket, maar je kunt het ook opzoeken in deze lijst. Vanuit Nederland vliegen KLM en Vueling op de T1 en Transavia landt en vertrekt op de T2. Brussels Airlines (vanaf Brussel) en Eurowings (vanaf Düsseldorf) vliegen op de T1.

Je kunt van de ene terminal naar de andere reizen met een gratis shuttle bus, maar houdt er rekening mee dat je zeker een kwartier onderweg bent.

Vervoer van/naar het vliegveld

Tip: Wil je graag opgehaald worden van het vliegveld?
Bij TaxiLeader kun je nu online een taxi bestellen ».

Bus, trein en taxi’s verbinden de luchthaven 24 uur per dag met het centrum van de stad. Er zijn vijf manieren om vanaf Barcelona Airport naar de stad te reizen:

 1. De Aerobus is meestal de snelste manier om vanaf Barcelona Airport snel naar het centrum van de stad te komen. De bus stopt in Barcelona op een aantal plekken.
 2. Sinds begin 2016 gaat er ook een metro vanaf beide terminals van El Prat. De nieuwe L9 brengt je naar de stad, maar stopt niet in het centrum, dan moet je overstappen.
 3. De trein kan handig zijn afhankelijk van de terminal waar je aankomt en de wijk waar je verblijft. Als je bijvoorbeeld in de T2 aankomt en je moet naar Passeig de Gràcia, dan is de trein de beste optie.
 4. Wil je nog sneller en zonder zorgen naar je hotel of appartement, dan kun je ook een taxi nemen.
 5. Er gaat ook een gewone stadsbus, nummer 46. Die doet een stuk langer over de rit dan de Aerobus, maar is iets voordeliger. ´s Nachts kun je de nachtbus nemen.

Aerobus: de shuttle bus van/naar Barcelona Airport

aerobus

De Aerobus is een comfortabele busdienst die het vliegveld van Barcelona met het centrum van de stad verbindt.

In de meeste gevallen is dit de beste manier om van en naar het vliegveld te reizen: de bus is snel, betaalbaar en comfortabel.

Tip: Je kunt je Aerobus tickets voor je vertrek kopen op de website van Aerobus Barcelona. Zo vermijd je de wachtrij en kun je direct de bus instappen!

Tickets voor de Aerobus kosten 5,90 euro voor een enkele reis en 10,20 euro voor een retour. Je kunt ze kopen in de automaat bij de bushalte of direct bij de chauffeur. De bus rijdt vanaf 5 uur ’s ochtends tot net na middernacht. Kijk voor een actuele dienstregeling en prijzen op de Aerobus website.

De Aerobus rijdt zeven dagen per week, gemiddeld iedere tien minuten. De rit vanaf de luchthaven naar het centrum duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van de drukte op de weg. Reken ruim, zeker als je een vlucht moet halen.

Barcelona Airport heeft twee verschillende terminals en daarvoor zijn er ook twee verschillende lijnen:

 • Aerobus A1 rijdt tussen Barcelona en Terminal 1
 • Aerobus A2 rijdt tussen Barcelona en Terminal 2

Zowel Aerobus A1 als A2 rijden via de route Plaça d’Espanya – Gran Vía/Urgell -Plaça Universitat Barcelona binnen en hebben het Plaça Catalunya als eindbestemming.

Wil je van Barcelona naar het vliegveld, dan kun je opstappen op het Plaça Catalunya, Sepúlveda-Urgell of het Plaça d’Espanya.

Update 2016: Barcelona City Pass (inclusief tickets voor de Aerobus!)

Sinds kort is er een nieuwe kortingskaart op de markt waarmee je de top attracties van Barcelona kunt zien zonder al teveel geld kwijt te zijn. Met deze Barcelona City Pass krijg je:

 • Gratis toegang tot de Sagrada Familia
 • Gratis ticket voor Park Guëll
 • Gratis Aerobus tickets
 • Gratis Hop on Hop off Bus tickets
 • 20% korting op attracties, excursies en tours

Als je alleen de hoogtepunten van Barcelona wilt zien kan dit weleens een goed alternatief zijn voor de Barcelona Card. De Barcelona City Pass kost €65 en dat haal je er zeker uit.

Klik hier voor meer informatie over de Barcelona City Pass ».

Metro

Sinds februari 2016 is het ook mogelijk om per metro naar het stadscentrum af te reizen. De nieuwe lijn L9 Sud verbindt beide terminals elke 7 minuten – op de drukste momenten elke 4 minuten – met Zona Universitària, waar je kunt overstappen op de groene lijn (L3). Onderweg kun je ook bij Torrasa overstappen op de rode lijn (L1), of bij Collblanc op de blauwe lijn (L5). Vanaf Zona Universitària gaat de lijn verder als L9 Nord. Met bijna 50 kilometer is dit de langste metrolijn van Europa.

Apart kaartje

Het is niet mogelijk om met een normaal metrokaartje gebruik te maken van de dienst. Als je van of naar het vliegveld wilt reizen, koop dan een kaartje à 4,50 euro in een van de automaten bij het metrostation. Je kunt dit kaartje ook kopen als je de L9 al hebt genomen en uitcheckt op het vliegveld. Op die manier hoef je tijdens het overstappen niet ook nog eens op zoek te gaan naar een kaartautomaat.

De ingang naar de metro bevindt zich in terminal 1 op de begane grond bij de bussen, in terminal 2 vlakbij het treinstation.

Metro ticket

Trein & Bus

Vanaf Terminal 2 vertrekt ieder half uur een trein richting Barcelona. Het station op de luchthaven is makkelijk te vinden. Als je het vliegveld uitkomt zie je links een loopbrug. Als je die oversteekt, sta je praktisch al op het perron.

Pendelbussen verbinden de Terminal 2 met de nieuwere Terminal 1. Kaartjes koop je in de automaat op het perron.

Een tienrittenkaart T10, de Hola BCN Transport Card en de Barcelona Card zijn ook geldig in deze trein. Kijk voor een actuele dienstregeling en prijzen op de website van Renfe Cercanías.

Deze trein – Lijn R2 Norte Aeropuerto – stopt in Barcelona op de volgende stations:

 • Barcelona Airport
 • El Prat de Llobregat
 • Bellvitge
 • Barcelona Sants – (Overstappen mogelijk op Metro L3 en L5)
 • Passeig de Gràcia – (Overstappen mogelijk op Metro L3 en L4)
 • Barcelona-El Clot Aragó – (Overstappen mogelijk op Metro L2)
 • Barcelona-St. Andreu Comtal

Let op: Wil je naar El Born of Barceloneta zul je moeten overstappen bij Barcelona Sants of Passeig de Gràcia.

Voor de volledigheid vermelden we ook de normale stadsbus nog even – hoewel je in de meeste gevallen beter de Aerobus kunt nemen. Stadsbus L46 vertrekt vanaf beide terminals. De bus rijdt naar het Plaça d’Espanya, waar je ook kunt opstappen als je op weg bent naar het vliegveld. Je betaalt iets minder dan met de Aerobus maar bent wel een stuk langer onderweg.

Taxi

taxi

Tip: Wil je graag opgehaald worden van het vliegveld?
Bij TaxiLeader kun je nu online een taxi bestellen ».

De zwart-gele taxi’s staan direct voor de uitgang van het vliegveld. Taxi’s rijden met de meter. Een ritje van het vliegveld naar het centrum van Barcelona kost meestal tussen de €25 en €30. Per koffer betaal je een toeslag van één euro. De €3,10 toeslag voor het vliegveld zit bij de totaalprijs inbegrepen. Over het algemeen zijn Barcelonese taxichauffeurs behulpzaam en betrouwbaar. Een bonnetje vragen kan natuurlijk nooit kwaad.

Je kunt ook voor vertrek alvast een taxi reserveren. Voor deze service betaal je een paar euro meer, maar het voordeel is dat je niet hoeft te wachten op een taxi (de chauffeur wacht je op in de aankomsthal) en je dus snel bij je hotel of appartement bent.

Nachtbus

Als de Aerobus en Cercanías-trein niet meer rijden, kun je met de nachtbus N17 van en naar het vliegveld. Deze dienst rijdt iedere twintig minuten tussen Barcelona en de luchthaven (zowel Terminal 1 als 2).

Omdat de bus ook de voorsteden Hospitalet en El Prat de Llobregat aandoet, duurt de rit wel een stuk langer. Reken op ruim drie kwartier.

De Nitbus stopt direct voor het vliegveld. Vertrek je vanuit de stad, stap dan op bij het Plaça Catalunya – de halte ligt aan Ronda Universitat – of bij het Plaça Universitat, langs de Gran Vía of het Plaça Espanya. Kaartjes à €2,15 zijn te koop bij de chauffeur. Kijk voor een actuele dienstregeling op de officiële website.