De andere ‘Rambla’s’ van Barcelona

De meest bekende is natuurlijk die in het oude centrum, maar wist je dat meer wijken in Barcelona een eigen ‘Rambla’ hebben?

Van oudsher zijn het droge rivierbeddingen, die het water van de bergen naar de zee brachten. Anno eenentwintigste eeuw heeft een Rambla vrijwel altijd dezelfde opzet: een brede boulevard voor voetgangers in het midden, met aan weerszijden een weg voor gemotoriseerd verkeer. Hieronder vier minder bekende, maar zeker net zo leuke Rambla’s in de stad. Bijkomend voordeel: ze worden nog niet door toeristen overstroomd.

Rambla de Catalunya

In het zakelijkere district van de wijk Eixample vind je de elegante Rambla de Catalunya, in feite het verlengde van de wereldberoemde Ramblas die iets meer richting zee liggen. Modernistische kantoorpanden, wat luxere restaurants, dure en minder dure winkels en fijne terrassen grenzen hier aan elkaar. Het is één van de langste Rambla’s van de stad en qua verkeer een van de drukste.

Rambla del Prim

De waarschijnlijk de minst bekende Rambla van Barcelona ligt in de wijk La Verneda. Deze Rambla del Prim, vernoemd naar de militair Juan Prim, loopt van de drukke Gran Via de las Cortes Catalanas tot aan het eindpunt van de Avinguda de Diagonal. In de straat vind je voornamelijk appartementencomplexen, kantoorruimten en wat winkels, maar heel bijzondere bezienswaardigheden zijn hier niet.

Rambla de Raval

De Rambla de Raval bestaat nog niet zo lang. Voorheen stonden hier flatgebouwen in groezelige steegjes, maar in het jaar 2000 werd de nieuwste Rambla van de stad in gebruik genomen. Sinds een paar jaar laten ook toeristen zich er wat vaker zien. Voor een drankje zit je hier prima en goed eten kan bijvoorbeeld bij Suculent of een hamburger bij La Informal. Ga voor koffie naar het kokette Café de les Delicies. In het weekend wordt er een ambachtsmarkt gehouden met sieraden, hebbedingetjes en heerlijke olijven! Een stuk verderop zie je El Gato. Deze dikke kater van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (de oplettende kijker ziet dat het géén poes is) staat symbool voor de welvaart van Catalonië en is een geliefd klimtoestel voor kinderen.

Rambla de Poble Nou

Voor goed eten en drinken ben je hier aan het juiste adres. Op zondagmiddag zitten de terrasjes vol met Catalaanse families die hier een grote pan verse paella bestellen. De Rambla komt uit op het strand en wij vinden het heerlijk om hier na een dagje zonnebaden rond te slenteren. Een van onze favorieten is Can Recasens, misschien wel de allerbeste plek in de stad voor lekkere kazen en goede worst. Een bekend adresje voor ijs of het typische Valenciaanse drankje orxata (Spaans: horchata) is El Tio Ché, gemaakt op basis van aardamandelen.