Situatie in Barcelona na het referendum van 1-O – UPDATE

Laatste update: 10 november 2017

In dit artikel delen wij het allerlaatste nieuws over de situatie in Barcelona en de veiligheid ter plekke in verband met de gebeurtenissen rond het referendum en de onafhankelijkheid. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen wij die hier delen.

Wij krijgen veel vragen van lezers en volgers die een stedentrip naar Barcelona hebben gepland en zich naar aanleiding van de beelden in de media van de afgelopen weken afvragen of ze nog wel moeten gaan of veilig kunnen boeken.

Stand van zaken vrijdag 10 november:

Op dit moment is het veilig in de stad. Wij verwachten niet dat dit de komende tijd anders zal zijn.

Op 21 december worden er regionale verkiezingen gehouden, een belangrijk moment. De verkiezingscampagne gaat begin december van start.

Momenteel worden er veel demonstraties georganiseerd door de separatisten. Zij protesteren tegen de opsluiting van de Catalaanse politici, op verdenking van rebellie en opruiing. Op 17 november beslist de Belgische raadkamer over het lot van Puigdemont en de andere ministers die met hem in Brussel zijn.

Do’s en don’ts op dit moment in Catalonië en Barcelona:

 • Als je niet van mensenmassa’s houdt is het raadzaam om de grote demonstraties te vermijden.
 • Ga niet in discussie met mensen die een ander standpunt hebben. De gemoederen kunnen flink verhitten. Zelfs binnen Catalaanse families heeft de situatie voor veel ruzies gezorgd.
 • Slaan op potten en pannen mag, tijdens de caceroladas die vaak om tien uur ’s avonds beginnen. Het slaan op potten en pannen is een vorm van protest.

situatie barcelona catalonie onafhankelijkheid

Op de plekken waar veel toeristen komen, zul je weinig van de onrust in de regio merken. Ook de demonstraties verlopen tot op heden allemaal vreedzaam. Verder horen wij van toeristen dat ‘het wel meevalt’ met het aantal mensen én vlaggen op straat. Het beeld van de televisie en nieuwsuitzendingen van de afgelopen dagen, is vaak indrukwekkender dan het in werkelijkheid is. Tijdens demonstraties zul je wel verbaasd staan over de grote aantallen vlaggen (en mensen).

Bezoek Sagrada Familia stedentrip tickets kinderen

Wat willen de Catalaanse separatisten?

   • Een deel van de Catalanen voelt zich niet verbonden met Spanje en wil een onafhankelijk Catalonië. Dat wil zeggen: geen autonome regio binnen Spanje, maar een eigen land. De regio heeft op veel vlakken al vergaande autonomie, maar dat is voor separatisten niet voldoende.
   • Eén van de redenen waarom Catalanen zich willen afscheiden, is het feit dat hun regio relatief rijk is in vergelijking met de rest van Spanje, maar dat er te veel geld moet worden afgestaan.
   • De Spaanse regering onder leiding van Mariano Rajoy wordt door de Catalaanse separatisten als grote vijand gezien. Zijn Partido Popular heeft er immers voor gezorgd dat het nieuwe Statuut van Autonomie, dat Catalonië meer vrijheden zou geven, onwettig werd verklaard door het Consitutioneel Hof. Dat zorgde de afgelopen jaren voor een nieuwe opleving van het separatisme in de regio.
delingen