onafhankelijkheid referendum catalonie barcelona

Situatie in Barcelona na het referendum van 1-O – UPDATE

Laatste update: 19 oktober 2017

In dit artikel delen wij het allerlaatste nieuws over de situatie in Barcelona en de veiligheid ter plekke in verband met de gebeurtenissen rond het referendum en de onafhankelijkheid. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen wij die hier delen.

Wij krijgen veel vragen van lezers en volgers die een stedentrip naar Barcelona hebben gepland en zich naar aanleiding van de beelden in de media van de afgelopen weken afvragen of ze nog wel moeten gaan of veilig kunnen boeken.

Stand van zaken donderdag 19 oktober:

Rajoy had Puigdemont tot vandaag de tijd gegeven om wel of niet te bevestigen dat hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Puigdemont heeft dat niet gedaan, maar schrijft in een brief aan de regering in Madrid dat hij de onafhankelijkheid zal bevestigen op het moment dat artikel 155 van de Spaanse Grondwet, waarmee het zelfbestuur van Catalonië zou worden opgeheven, in werking wordt gesteld.

Premier Rajoy in Madrid op zijn beurt eist van Puigdemont dat hij regionale verkiezingen uitschrijft. Op die manier kan de Catalaanse deelregering voorkomen dat het tot de inzet van artikel 155 komt.

Op dit moment houden de Catalanen hun adem in: wat gaat Rajoy doen? In Barcelona is het momenteel rustig op straat, maar mocht artikel 155 van de Spaanse grondwet worden ingezet, dan neemt Madrid het zelfbestuur van Catalonië over en dan is het niet uitgesloten dat er sociale onrust ontstaat.

Dat zal zeker nog even duren:  wanneer Rajoy besluit om over te gaan tot artikel 155, zal dat waarschijnlijk pas eind oktober een feit zijn.

situatie barcelona catalonie onafhankelijkheid

Deze week zijn de leiders van de Catalaanse afacheidingsbewegingen ANC en Òmnium Cultural, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, opgepakt. De officier van justitie houdt hen verantwoordelijk voor de organisatie van het illegaal gehouden referendum op 1 oktober 2017 en de demonstraties die daar aan vooraf gingen.

Toeristen zullen op dit moment weinig merken van de ontwikkelingen op politiek gebied. Zeker bij de grote bezienswaardigheden ‘gaat het leven gewoon door’. 

Bezoek Sagrada Familia stedentrip tickets kinderen

Wat willen de Catalaanse separatisten?

      • Een deel van de Catalanen voelt zich niet verbonden met Spanje en wil een onafhankelijk Catalonië. Dat wil zeggen: geen autonome regio binnen Spanje, maar een eigen land. De regio heeft op veel vlakken al vergaande autonomie, maar dat is voor separatisten niet voldoende.
      • Eén van de redenen waarom Catalanen zich willen afscheiden, is het feit dat hun regio relatief rijk is in vergelijking met de rest van Spanje, maar dat er te veel geld moet worden afgestaan.
      • De Spaanse regering onder leiding van Mariano Rajoy wordt door de Catalaanse separatisten als grote vijand gezien. Zijn Partido Popular heeft er immers voor gezorgd dat het nieuwe Statuut van Autonomie, dat Catalonië meer vrijheden zou geven, onwettig werd verklaard door het Consitutioneel Hof. Dat zorgde de afgelopen jaren voor een nieuwe opleving van het separatisme in de regio.