Een bezoek aan de hammam Aire de Barcelona

Echt naar de sauna gaan zoals we dat in Nederland doen, is er in Barcelona eigenlijk niet bij. Maar wellness-liefhebbers niet getreurd, want een bezoekje aan de hammam Aire de Barcelona is hemels. Annebeth ging voor de behandeling Ritual Aire Organic. En ze geniet nóg na.

Het was niet de eerste keer dat ik een bezoekje aan Aire de Barcelona bracht, maar ditmaal ging ik wel voor een extra luxe behandeling en eentje zonder maximum duur. Veel packs hebben een tijdslimiet en dat betekent dat je na anderhalf of twee uur weer weg moet. Houd daar dus rekening mee. Een massage zou ik er zeker bij boeken, de hammam is prachtig, maar heb je na een klein uurtje wel gezien. Op de site staan verschillende behandelingen waar je uit kunt kiezen.

Wij waren er snel uit: een body- en gezichtsmassage van een uur met warme, organische olie en natuurlijk een rondje langs de baden. De kosten voor de behandeling Ritual Aire Organic: €110 (€115 in het weekend). Niet echt goedkoop dus, maar eenmaal binnen begrijp je waarom. Écht.

Aire de BarcelonaAire de Barcelona is gevestigd aan de Passeig de Picasso tegenover het Parc de la Ciutadella in de wijk El Born. Je herkent de ingang aan de grote houten deur en het Marokkaanse tafeltje onder de bogen. De sfeer van de hammam is meteen voelbaar in de entree, die verlicht is met sfeerlampen en waar de receptionisten aan een prachtige, grote houten tafel zitten. Het ruikt er meteen al lekker en aan personeel geen gebrek. Bij binnenkomst word je opgevangen door iemand die je vervolgens laat zien waar de kleedkamer is. Daar wacht opnieuw iemand die je laat zien hoe de kluisjes werken en je vervolgens de weg wijst naar de baden. Als je de trap afkomt, staat er wederom iemand anders klaar om je de weg te wijzen en vragen te beantwoorden. Ook lekker luxe: handdoeken, slippers, badjas, je krijgt alles ter plekke, behalve je badkleding (hebben ze ook als je die vergeet). Want als er één verschil is met de sauna’s in Nederland, is dat het wel: bloot is uit den boze. De heren gaan keurig in zwembroek en de dames in badpak. Een badmuts hoeft niet.

Aire de BarcelonaWij hijsen ons dus ook in badpak en na even met de code van de kluisjes te hebben gestoeid, begeven we ons naar de baden. Zonder bril, want dat lijkt me niet praktisch, maar omdat het er vrij donker is, zie ik dus ook niet veel. Dat neem ik op de koop toe, want eigenlijk vind ik het wel prettig dat je gezichten van andere bezoekers niet goed kunt waarnemen en dat je hier dus heerlijk anoniem kunt zijn.

De baden zijn echt heel mooi en komen vanwege de bakstenen muren en marmerelementen nog meer tot hun recht. Ze variëren in temperatuur (van ijskoud tot lekker warm, echt heet kan ik het niet noemen) en er is een zoutwaterbad en een bubbelbad. Een sauna hebben ze niet, wel een stoombad (ook fijn).

Aire de BarcelonaIn het begin vraag je je misschien af hoe het nou precies gaat, wanneer ze je voor de massage komen roepen, maar geloof mij, alle keren dat ik ben geweest is het goed gegaan en ze komen je echt halen. Dus vergeet de tijd en geniet. Ga badderen, stomen en drink tussendoor een kopje mierzoete thee of een glas water op de hete marmeren banken.

Dat doen wij ook en we zitten net weer in een warm bad als er iemand komt vragen om ons polsbandje te laten zien. Tijd voor onze massage. We worden mee naar boven genomen, waar een verdieping hoger dan de kleedkamers twee bedden voor ons klaarstaan en twee lieve dames wachten om ons van top tot teen in te smeren en te masseren. De hete olie druppelt op mijn lijf en ik ga er eens goed voor liggen. Tip: vraag om een wegwerpslip, dat is veel lekkerder dan een uur in een halfnat badpak te moeten liggen! De massage zelf is heerlijk, alleen had mijn gezicht van mij wel wat langer gemogen. Van een uitgebreide gezichtsmassage is geen sprake.

Na afloop keren we terug naar de hammam, waar nog een sapje op ons wacht. Daarna zijn we vrij om zo lang te blijven als we willen. Heb je wel een behandeling met tijdslot geboekt, dan hoor je een bel rinkelen als het tijd is om te vertrekken. Wij nemen de tijd en begeven ons vervolgens op ons gemak naar de kleedkamer. Als we na ons te hebben aangekleed totaal ontspannen weer buiten staan zijn er al met al bijna drie uur voorbij. Ik was de tijd even helemaal kwijt en heb genoten. Wat was dat lekker.

Met korting naar Aire de Barcelona
Je kunt via Barcelona de Turisme een behandeling tickets boeken voor Aire de Barcelona. Je kunt kiezen uit verschillende packs. (Let op: de prijs die je ziet is €102, maar als je verder klikt via ‘purchase’ zijn er ook goedkopere packs).

Lees ook: Naar de sauna in Barcelona

delingen