Alles over de stad Barcelona

Ieder jaar bezoeken miljoenen toeristen vanuit de hele wereld Barcelona. Wat maakt de Catalaanse hoofdstad zo populair? En wat kun je verwachten tijdens je stedentrip.

Of het nu is vanwege het voetbal en de banden tussen FC Barcelona en Nederlandse voetballers en trainers, vanwege de fantastische ligging aan de Middellandse Zee, het strand, de culinaire geneugten, het historische centrum of juist de avantgardistische architectuur en natuurlijk niet te vergeten het Catalaans modernisme, het bruisende nachtleven, het culturele aanbod of de mogelijkheden voor fervente shopaholics: Barcelona is onder Nederlandse stedentrippers en toeristen al jaren razend populair.

Alle informatie over de stad Barcelona op één plek!

Ligging en bevolking

Barcelona is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië in het noordoosten van Spanje. De stad telt 1,6 miljoen inwoners en met de voorsteden zijn dat er ruim 5 miljoen.

De stad ligt aan de Middellandse Zee op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de Franse grens. De zee, het heuvelgebied Sierra de Collserola, de rivier de Llobregat en de rivier de Besós vormen de natuurlijke grenzen van Barcelona, wat ook betekent dat de mogelijkheden voor uitbreiding beperkt zijn.

fiets tour maken met nederlandse gids door barcelona Aanrader: onze eigen fiets- en wandeltours
Barcelonatips.nl biedt in samenwerking met El Ciclo persoonlijke tours met privé gids in het Nederlands  door Barcelona. Onze gidsen zijn locals die de stad op hun duimpje kennen en er vol enthousiasme over kunnen vertellen. Of je nu graag de highlights of juist de onbekende plekken wil zien, met stip de leukste manier om de stad te leren kennen. We bieden zowel fietstours als wandeltours en alle tours zijn op maat gemaakt.
>> Klik hier voor meer informatie

Geschiedenis van Barcelona

De Griekse mythologische figuur Hercules zou de stichter zijn van Barcelona, hoewel ook zijn halfbroer Hermes wel eens wordt genoemd. De naam Barcelona zou zijn afgeleid van de Carthager Hamilcar Barkas, de vader van Hannibal. Maar ook zou de naam mogelijk verwijzen naar ‘Barca Nona’, het ‘Negende Schip’, want Hercules vertrok met negen schepen naar de heuvel de Montjuïc om daar een stad te stichten.

Hoewel niet wordt uitgesloten dat er op de plek van het huidige Barcelona al in de Iberische tijd sprake was van een nederzetting, is dat niet zeker. Van de Romeinse tijd zijn er wel resten teruggevonden. Na de Romeinen passeerden de Visigoten, installeerde de eerste joodse gemeenschap zich in de stad en volgden de Moren.

In de twaalfde, dertiende en veertiende eeuw ontwikkelde Barcelona zich tot belangrijk Europees handelcentrum. Met het huwelijk van Ferdinand II van Aragón, die ook in Catalonië regeerde, en Isabella van Castilië in 1469, verplaatste de macht zich naar Madrid. Aan het begin van achttiende eeuw verloren de Catalanen de laatste slag om Barcelona.

De negentiende en begin twintigste eeuw kenmerkten zich door de industriële revolutie en het gaat Barcelona voor de wind. In 1888 en in 1929 is de stad gastheer tijdens de Wereldtentoonstelling. Het Catalaans modernisme floreert.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vinden er in Barcelona diverse bombardementen plaats. Daarna komt in Spanje generaal Franco aan de macht. Voor het Catalaanse volk breekt een periode van onderdrukking aan. In 1975 sterft Franco en daarmee wordt een nieuw tijdperk ingeluid. De afgelopen decennia is de roep om onafhankelijkheid van de Catalanen groter geworden.

In 1992 vonden in Barcelona de Olympische Zomerspelen plaats. De stad ging op de schop, het erfgoed van Gaudí werd herontdekt, straten en pleinen opgeschoond en aan de kust werd een stadsstrand aangelegd. Barcelona maakte een verpletterende indruk en wist zich in één klap op de toeristische wereldkaart te zetten. In de afgelopen twintig jaar groeide het toerisme in de stad explosief.

Barcelona nu

Tegenwoordig is Barcelona een kosmopolitische metropool, waar culturen zich vermengen en samenleven. De stad trekt emigranten, gelukszoekers en hoogopgeleid talent uit de hele wereld aan.

Barcelona is één van de belangrijkste financiële, commerciële en toeristische steden in Spanje. Met de industriële haven, de belangrijkste van het Middellandse Zeegebied, de goede verbindingen over de weg en het internationale vliegveld beschikt Barcelona bovendien over uitstekende infrastructurele voorzieningen.

Jaarlijks bezoeken zo’n 7,5 miljoen toeristen Barcelona. Ze komen er kennismaken met het beroemde modernistische erfgoed van Antoni Gaudí, een van de grote trekpleisters. Daarnaast biedt de stad nog veel meer op cultureel gebied. Prestigieuze musea zoals het Picassomuseum en het MNAC. En natuurlijk FC Barcelona. Het is dan ook een populaire bestemming voor voetbalreizen.

Ook het feit dat Barcelona een combinatie biedt van een stedentrip en een strandvakantie is voor veel toeristen aantrekkelijk. Bovendien is de Catalaanse hoofdstad altijd in beweging. Jaarlijks komen er nieuwe musea, festivals, hotels en andere zaken bij, waardoor je ook als je al tientallen keren in Barcelona bent geweest – of er zoals de redactie van barcelonatips.nl permanent in de stad woont – steeds weer iets nieuws zult ontdekken. Eén ding is zeker: vervelen zul je er nooit.

18 dingen die je overal (maar dan ook overal) tegenkomt in Barcelona

Je kijkt je ogen uit in Barcelona, het is een levendige, veelzijdige en kleurrijke stad waar op ieder moment van de dag wel iets nieuws te beleven en bewonderen is. Sommige dingen zul je tijdens je stedentrip echter steeds opnieuw tegenkomen. Een lijstje om af te strepen:

1. De Catalaanse vlag

vlag
Geel met vier rode strepen, volgens de Catalanen de oudste vlag van Europa. Die mét ster staat voor het streven naar een onafhankelijke regio.

2. Draken

draak
Je komt ze tegen in alle vormen en maten, de draak uit de legende van Sint Joris en de draak (die zich bij Barcelona zou hebben afgespeeld). Sint Joris noemen ze hier Sant Jordi, een naam die je ook overal hoort en ziet.

3. Mozaïek

trencadis-palau
De Catalanen noemen het trencadís, tegels en glas in stukjes breken en dan weer bij elkaar ‘plakken’ tot een waar kunstwerk.

4. Palmbomen

palmbomen Barcelona
Palmbomen zijn niet inheems in Barcelona, maar ze dragen natuurlijk wel bij aan dat ultieme vakantiegevoel!

5. Moritz

moritz
Bier waar de Catalanen trots op zijn!

6. Pan con tomate

pantomate
Typisch Catalaans: brood met tomaat, goede olijfolie en zout.

7. Hop-On Hop-Off bus

Hop On Hop Off Bus Barcelona
Ook een ritje maken? Lees dit artikel voor meer informatie.

8. Street Art

keith-haring
Door heel Barcelona te bewonderen, maar deze (replica) van Keith Haring vind je in de wijk Raval naast het Macba.

9. Geel-zwarte taxi’s

gele-taxi
Op ieder uur van de dag en nacht rijden ze af en aan door de Catalaanse hoofdstad.

10. ‘Paki’s’

paki
Oh nee, de ijsblokjes (bijvoorbeeld voor je home made mojito) zijn op en het is al laat op de avond! Geen nood, op bijna iedere hoek vind je kleine supermarkten die vaak gerund worden door Pakistanen en tot laat open zijn.

11. Boodschappenkarretjes

karretjes
Ontbreekt in geen enkel Barcelonees huishouden en zijn hier lang niet alleen voor omaatjes!

12. Mooie pleintjes

felip-neri
Sant Felip Neri is een van de mooiste pleinen van de stad.

13. Once-loterijhokjes

once
Spanjaarden zijn gek op de loterij en begrijpen er echt helemaal niets van als je niet meedoet.

14. Versierde gevels

gevels

15. Vermout

vermout
Vroeg of later op de dag, een vermoutje mag hier altijd.

16. Balkonnetjes

balkons Barcelona
Je hoeft maar omhoog te kijken en…tadaa

17. Bicingfietsen

bicing
Er zijn er maar liefst 6000 door de hele stad verspreid. Maar helaas voor de Barcelona-bezoeker: alleen voor locals.

18. ¡Adéu!

Ook al ben je geen Catalaan, bij het afscheid van vrienden of bij de bakker roept iedereen: ¡adéu!

De grootste highlights in Barcelona

Je wilt natuurlijk niet bij thuiskomst pas ontdekken dat je de allergrootste highlight hebt gemist. Maar wat zijn nou die echte must-sees? Wij beperken ons tot vier, want dit zijn ongetwijfeld dé allerbelangrijkste en meestbezochte. Voor andere bezienswaardigheden en een overzicht, raden we je aan ons artikel over bezienswaardigheden te lezen.

Sagrada Familia
Park Güell
Camp Nou
Ramblas

Act as a local! Met deze 11 tips ben je nauwelijks van de echte Barcelonezen te onderscheiden.

cafe con leche ontbijt bar

1. Ontbijt aan de bar

Uitgebreid ontbijten doen de Spanjaarden niet. In plaats daarvan kiezen veel mensen ervoor om ’s morgens vroeg, voordat de werkdag begint, onderweg een café te drinken. Wil je het echt local aanpakken, drink ‘m dan staand aan de bar en bestel er een croissant of pan con tomate bij.

2. Loop hard op het strand of de Montjuïc

Barcelona is een vitale stad en de meeste inwoners sporten dan ook regelmatig. Een geliefde work-out is een flink stuk hardlopen aan het strand. Veel mensen kiezen ervoor om te beginnen bij het W-hotel en rennen naar Parc del Fôrum (en de echte fanatiekelingen ook weer terug). Gewoon de andere runners volgen en gáán. Ook een favoriet is de stadsheuvel Montjuic: door het hoogteverschil ideaal voor strakke kuiten!

hardlopen strand

3. Lunch met een dagmenu

De meeste restaurants bieden tussen de middag, zo rond een uurtje of twee, een menu del día aan. Voor een tientje heb je vaak al een voor-, hoofd- en nagerecht én een drankje. Of er nou nog gewerkt moet worden of niet, van een goed glas wijn bij de lunch kijkt in Spanje niemand vreemd op. Het menu is een stuk completer dan een Hollandse lunch, zodat je ’s avonds genoeg hebt aan een kleiner gerecht.

4. Dineer om 10 uur ’s avonds

Wie tussen zes en zeven uur een restaurant in Barcelona binnenloopt om te dineren, wordt raar aangekeken. In vergelijking met Nederland wordt er een stuk later gegeten. Dat geldt voor de lunch (meestal tussen twee en drie uur ’s middags) en dus ook voor het diner (tussen negen en tien). Om de trek te stillen, eten veel mensen rond zes uur een klein hapje.

ramblas fc barcelona

5. Vermijd de Ramblas

Natuurlijk moet je de hotspots als de Ramblas, Sagrada Família en Plaça Catalunya gezien hebben, maar breng er vervolgens niet de rest van je vakantie door. Inwoners van de stad vermijden deze plaatsen juist bewust, omdat het er veel te druk is. Kies in plaats daarvan eens voor een andere Rambla, of een rustigere wijk als Poble-sec of Poblenou.

6. Picknick ‘s zondags in het park

Op zondag, als de Barcelonezen vrij zijn, brengen ze hun tijd het liefst buiten de deur door. Het strand is een geliefde bestemming, maar ook het Parc de la Ciutadella is een aanrader. Bij mooi weer zit het stadspark vol met families, vriendengroepen en verliefde stelletjes. Er wordt muziek gemaakt en volop gespeeld. Er zijn regelmatig activiteiten als voorstellingen en exposities.

7. Drink vermout

Zo net voor het eten, in de zon op een terras, smaakt ‘ie het best. Een schaaltje olijven erbij en je bent helemaal local. Het aperitiefje vermout maakt de laatste jaren een enorme opkomst onder trendy Barcelona. Iets te sterk? Op veel terrassen staan busjes spuitwater op tafel waarmee je ‘m kunt verdunnen.

8. Lees de krant

Leuk voor degenen die (een beetje) Spaans kunnen lezen. In bijvoorbeeld La Vanguardia en El Periódico vind je naast het landelijke nieuws, ook de laatste noticias uit de regio. Lees ‘m op een bankje in de stad, of aan de bar met een koffietje voor het ultieme local-effect!

el pais krant lezen

9. Ga naar de bios

Prima plan wanneer het niet zo’n lekker weer is. Houd er rekening mee dat veel bioscopen niet-Spaanse films nasynchroniseren. Wil je de originele film zien, kies dan voor een versie genaamd VOS (Versión Original Subtitulada). Op woensdag zijn kaartjes in de meeste bioscopen een stuk voordeliger geprijsd.

10. Kies voor een rustig strand

Terwijl toeristen meestal hun handdoekje uitgooien op het strand van Barceloneta, vind je hier relatief weinig Barcelonezen. Veel inwoners vinden het hier simpelweg veel te druk, en kiezen ervoor om wat verderop in de zon te gaan liggen. De kustlijn in de stad is vijf kilometer lang, dus er zijn voldoende plekjes te vinden waar het een stuk rustiger is.

bicing barcelona arc

11. Pak de fiets

Een beetje Barcelonees verplaatst zich per bicicleta. Er worden steeds meer en betere fietspaden aangelegd, maar op sommige wegen moet je je tussen het gemotoriseerde verkeer begeven. De wit-rode huurfietsen die je op veel plaatsen ziet staan, zijn alleen bedoeld voor mensen die in de stad wonen, maar gelukkig zijn er voldoende bedrijfjes waar je voor een paar uur of paar dagen een leuk exemplaar kunt huren.

shares