Op stedentrip naar Barcelona

Ieder jaar bezoeken miljoenen toeristen vanuit de hele wereld Barcelona en onder Nederlanders is de stad bijzonder in trek. Maar wat moet je zien en doen tijdens je stedentrip? Wat moet je weten over de stad? Hoe krijg je ook nog het een en ander van het lokale leven mee? In dit artikel ga ik die vragen beantwoorden.

Inhoud:

Of het nu is vanwege het voetbal en de banden tussen FC Barcelona en Nederlandse voetballers en trainers, vanwege de fantastische ligging aan de Middellandse Zee, het strand, de culinaire geneugten, het historische centrum of juist de avantgardistische architectuur en natuurlijk niet te vergeten het Catalaans modernisme, het bruisende nachtleven, het culturele aanbod of de mogelijkheden voor fervente shopaholics: Barcelona is onder Nederlandse stedentrippers en toeristen al jaren razend populair. Ook ik viel voor de charmes van de Catalaanse hoofdstad en woon er inmiddels alweer 20 (!) jaar.

Lees ook:
20 x wat te doen in Barcelona
Een weekend Barcelona: ontdek de stad in 2 of 3 dagen

Wat te doen in Barcelona?

Bij een bezoek aan Barcelona wil je natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheden zien, maar misschien ook genieten van het strand, lekker eten, shoppen en een leuke actieve of culturele activiteit plannen. Mijn top 10-lijstjes hieronder kunnen daarbij van pas komen. En voor meer Barcelona tips zoek je verder op mijn website :-). Ben je juist niet van de highlights of populaire activiteiten, of ben je een gevorderde Barcelona-ganger, dan wil je misschien het artikel met mijn top 16 onbekende bezienswaardigheden en activiteiten lezen.


Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!


Top 10 highlights in Barcelona

Je wilt natuurlijk niet bij thuiskomst pas ontdekken dat je de hoogtepunten hebt gemist, dus sla ze op. Dit zijn de echte must-sees:

  1. Sagrada Familia
  2. Park Güell
  3. Camp Nou
  4. Ramblas
  5. Strand en Barceloneta
  6. Casa Milà
  7. Casa Batlló
  8. Montserrat (dagtrip)
  9. Gotische buurt en El Born
  10. Magische Fontein

Lees ook dit superuitgebreide artikel over bezienswaardigheden in Barcelona

Top 10 activiteiten in Barcelona

In Barcelona valt van alles te beleven. Een fietstour mag eigenlijk echt niet meer ontbreken op je lijstje, maar er zijn ook genoeg andere leuke to do’s te verzinnen. Dit zijn de 10 populairste activiteiten:

  1. Fietstour
  2. Hop on Hop off bus
  3. Wandeltour
  4. Shoppen
  5. Tapas eten
  6. Fiets huren
  7. Boottocht maken
  8. Klim naar de bunkers
  9. Wijntour
  10. Concert

Klik hier voor een overzicht van alle tours en activiteiten

 

Wat je moet weten over Barcelona

Waar ligt Barcelona?

De stad ligt in Spanje aan de Middellandse Zee op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de Franse grens. Dat betekent dat het er doorgaans lekker weer is. De zee, het heuvelgebied Sierra de Collserola, de rivier de Llobregat en de rivier de Besós vormen de natuurlijke grenzen van Barcelona. De mogelijkheden voor uitbreiding zijn dus beperkt.

Bevolking

Barcelona is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië in het noordoosten van Spanje. De stad telt ongeveer 1,6 miljoen inwoners en met de voorsteden zijn dat er ruim 5 miljoen.

Weer in Barcelona

Niet onbelangrijk: het is over het algemeen lekker weer in Barcelona. Check voor je vertrekt wel even de weersverwachting zodat je weet of die paraplu, of slippers, wel of niet mee moeten.

Taal

In Barcelona wordt Spaans gesproken, maar ook Catalaans. Dat zijn twee verschillende talen. Ze hebben allebei het Latijn als basis. Toen ik als student in Barcelona kwam wonen en dolgraag Spaans wilde leren, moest ik er wel even aan wennen dat veel uitingen op straat in het Catalaans zijn, maar met Spaans kun je je eigenlijk overal redden.

Catalanen spreken het Catalaans veelal onderling en het is ook de gangbare taal bij officiële instanties en in het onderwijs.

Prijzen

Over het algemeen liggen de prijzen in Barcelona lager dan in Nederland, met name in de horeca. Houd er rekening mee dat de grote bezienswaardigheden wel aan de prijs zijn. Het is raadzaam om een een kortingskaart aan te schaffen. Ook kan het handig zijn om een kortingskaart aan te schaffen voor het OV.

 

Overnachten

De overnachtingsmogelijkheden in Barcelona zijn enorm. Van luxe hotels tot goedkope hostels. Je kunt er een appartement huren, een B&B boeken of in de omgeving op de camping gaan staan. Het huren en verhuren van appartementen via Airbnb die niet als toeristische onderkomens geregistreerd staan, is verboden, met uitzondering van een kamer.

Eettijden

In Barcelona eet de lokale bevolking op andere tijden dan wij gewend zijn. De uitgebreide lunch (meestal een warme maaltijd) vindt plaats tussen 13.30 en 16.00 uur en het avondeten meestal pas vanaf 21.00 uur. Sommige restaurants houden zich strikt aan die tijden. Andere horecazaken hebben doorlopende keuken. Ook de openingstijden van de winkels zijn anders dan bij ons.

Veiligheid

Zoals in elke grote stad, is er ook in Barcelona sprake van drukte en daar maken zakkenrollers misbruik van. Wees dus altijd alert op de personen om je heen. Afgezien daarvan is Barcelona over het algemeen een veilige stad.

 

Vliegen naar Barcelona

Barcelona is goed bereikbaar met het vliegtuig vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven. Prijzen voor vliegtickets variëren van ongeveer €80 voor een retour in het laagseizoen (zonder koffer) tot honderden euro’s in het hoogseizoen. De stad beschikt over een groot internationaal vliegveld. Daarnaast liggen de luchthavens van Reus en Girona niet ver bij Barcelona vandaan.

Goedkope vliegtickets naar Barcelona vind je met behulp van deze tips!

In plaats van te vliegen kun je Barcelona ook bereiken met de auto, bus of de trein.

Hoe lang is het vliegen naar Barcelona?

Afhankelijk van de luchthaven waar je vertrekt en aankomt en de wind is het ongeveer 2 uur vliegen naar Barcelona. Vliegmaatschappijen rekenen meestal 2,5 uur tussen vertrek- en aankomsttijd.

 

Geschiedenis van Barcelona

De Griekse mythologische figuur Hercules zou de stichter zijn van Barcelona, hoewel ook zijn halfbroer Hermes wel eens wordt genoemd. De naam Barcelona zou zijn afgeleid van de Carthager Hamilcar Barkas, de vader van Hannibal. Maar ook zou de naam mogelijk verwijzen naar ‘Barca Nona’, het ‘Negende Schip’, want Hercules vertrok met negen schepen naar de heuvel de Montjuïc om daar een stad te stichten. Kortom, hoe het precies zit, weten we niet.

Hoewel niet wordt uitgesloten dat er op de plek van het huidige Barcelona al in de Iberische tijd sprake was van een nederzetting, is dat niet zeker. Van de Romeinse tijd zijn er wel resten teruggevonden. Na de Romeinen passeerden de Visigoten, installeerde de eerste joodse gemeenschap zich in de stad en volgden de Moren.

In de twaalfde, dertiende en veertiende eeuw ontwikkelde Barcelona zich tot belangrijk Europees handelscentrum. Met het huwelijk van Ferdinand II van Aragón, die ook in Catalonië regeerde, en Isabella van Castilië in 1469, verplaatste de macht zich naar Madrid. Aan het begin van achttiende eeuw in 1714 verloren de Catalanen de laatste slag om Barcelona.

Antoni Gaudí en het modernisme

De negentiende en begin twintigste eeuw kenmerkten zich door de industriële revolutie en het ging Barcelona in die tijd voor de wind. In 1888 en in 1929 is de stad gastheer tijdens de Wereldtentoonstelling. Het Catalaans modernisme floreert. Antoni Gaudí is de belangrijkste architect uit deze tijd.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vinden er in Barcelona diverse bombardementen plaats. Daarna komt in Spanje generaal Franco aan de macht. Voor het Catalaanse volk breekt een periode van onderdrukking aan. In 1975 sterft Franco en daarmee wordt een nieuw tijdperk ingeluid. De afgelopen decennia is de roep om onafhankelijkheid van de Catalanen groter geworden.

In 1992 vonden in Barcelona de Olympische Zomerspelen plaats. De stad ging op de schop, het erfgoed van Gaudí werd herontdekt, straten en pleinen opgeschoond en aan de kust werd een stadsstrand aangelegd. Barcelona maakte een verpletterende indruk en wist zich in één klap op de toeristische wereldkaart te zetten. In de afgelopen twintig jaar groeide het toerisme in de stad explosief, mede omdat vliegen een stuk gemakkelijker is geworden. Ik heb de stad daardoor zien uitgroeien tot populaire toeristische bestemming.

 

Barcelona tegenwoordig

Tegenwoordig is Barcelona een kosmopolitische, multiculturele metropool. De stad trekt emigranten, gelukzoekers en hoogopgeleid talent uit de hele wereld aan.

Barcelona is één van de belangrijkste financiële, commerciële en toeristische steden in Spanje. Met de industriële haven, de belangrijkste van het Middellandse Zeegebied, de goede verbindingen over de weg en het internationale vliegveld beschikt Barcelona bovendien over uitstekende infrastructurele voorzieningen.

Jaarlijks bezoeken zo’n 7,5 miljoen toeristen Barcelona. Ze komen er kennismaken met het beroemde modernistische erfgoed van Antoni Gaudí, een van de grote trekpleisters. Daarnaast biedt de stad nog veel meer op cultureel gebied. Prestigieuze musea zoals het Picassomuseum. En natuurlijk FC Barcelona. Het is dan ook een populaire bestemming voor voetbalreizen.

Ook het feit dat Barcelona een combinatie biedt van een stedentrip en een strandvakantie is voor veel toeristen aantrekkelijk. Bovendien is de Catalaanse hoofdstad altijd in beweging. Jaarlijks komen er nieuwe musea, festivals, hotels en andere zaken bij, waardoor je ook als je al tientallen keren in Barcelona bent geweest – of zoals ik al jaren in de stad woont – steeds weer iets nieuws zult ontdekken. Eén ding is zeker: vervelen zul je je er nooit.


Online city consult: 10 onmisbare tips voor de beste Barcelona-ervaring

  • Een persoonlijk webinar vol insider info en praktische tips
  • Op elk gewenst moment te bekijken
  • Na afloop weet je wat je moet zien en doen
  • En heb je genoeg ideeën die jouw Barcelona-trip nóg leuker maken

Annebeth Vis - online city consult, Tijdens mijn gratis online city consult deel ik precies wat je moet weten over Barcelona om eenmaal ter plekke op en top te kunnen genieten van de stad.

 

18 dingen die je overal tegenkomt in Barcelona

Je kijkt je ogen uit in Barcelona, het is een levendige, veelzijdige en kleurrijke stad waar op ieder moment van de dag wel iets nieuws te beleven en bewonderen is. Sommige dingen zul je tijdens je stedentrip echter steeds opnieuw tegenkomen. Een lijstje om af te strepen:

1. De Catalaanse vlag


Geel met vier rode strepen, volgens de Catalanen de oudste vlag van Europa. Die mét ster staat voor het streven naar een onafhankelijke regio.

2. Draken


Je komt ze tegen in alle vormen en maten, de draak uit de legende van Sint Joris en de draak (die zich bij Barcelona zou hebben afgespeeld). Sint Joris noemen ze hier Sant Jordi, een naam die je ook overal hoort en ziet.

3. Mozaïek


De Catalanen noemen het trencadís, tegels en glas in stukjes breken en dan weer bij elkaar ‘plakken’ tot een waar kunstwerk. Fantastisch en deze mozaïken doen het goed op foto’s.

4. Palmbomen


Palmbomen zijn niet inheems in Barcelona, maar ze dragen natuurlijk wel bij aan dat ultieme vakantiegevoel!

5. Moritz


Bier waar de Catalanen trots op zijn!

6. Pan con tomate


Typisch Catalaans: brood met tomaat, goede olijfolie en zout.

7. Hop-On Hop-Off bus

Hop On Hop Off Bus Barcelona


Ook een ritje maken? Lees dit artikel voor meer informatie.

8. Street Art


Door heel Barcelona te bewonderen, maar deze (replica) van Keith Haring vind je in de wijk Raval naast het MACBA. Een street art tour boeken kan ook.

9. Geel-zwarte taxi’s


Op ieder uur van de dag en nacht rijden ze af en aan door de Catalaanse hoofdstad. Het groene lichtje bovenop de taxi geeft aan of deze vrij is.

10. ‘Paki’s’


Oh nee, de ijsblokjes (bijvoorbeeld voor je home made mojito) zijn op en het is al laat op de avond! Geen nood, op bijna iedere hoek vind je kleine supermarkten die vaak gerund worden door Pakistanen en tot laat open zijn.

11. Boodschappenkarretjes


Ontbreekt in geen enkel Barcelonees huishouden en zijn hier lang niet alleen voor omaatjes! Ja, ik heb er zelf ook één.

12. Mooie pleintjes


Sant Felip Neri is een van de mooiste pleinen van de stad, maar er zijn nog veel meer van dit soort parels.

13. Once-loterijhokjes


Spanjaarden zijn gek op de loterij en begrijpen er echt helemaal niets van als je niet meedoet. Voor de grote loterijen El Gordo op 22 december en El Niño op 6 januari zie je wekenlang lange rijen bij de verkooppunten.

14. Versierde gevels

Prachtige modernistische gevels. Zeker in de wijk Eixample zul je je ogen uitkijken. Op de foto Casa Batlló (rechts) en Casa Amatller (links).

15. Vermout


Vroeg of later op de dag, een vermoutje mag hier altijd ;-).

16. Balkonnetjes


Je hoeft maar omhoog te kijken en…tadaa!

17. Bicingfietsen

bicing


Er zijn er duizenden door de hele stad verspreid. Maar helaas voor de Barcelona-bezoeker: alleen voor locals. Een fiets huren doe je als toerist elders.

18. ¡Adéu!

Ook al ben je geen Catalaan, bij het afscheid van vrienden of bij de bakker roept iedereen: ¡adéu!

Act as a local met deze 11 tips

Ben je op zoek naar de local experience in Barcelona? Dan heb ik een aantal tips voor je.

1. Ontbijt aan de bar

Uitgebreid ontbijten doen de Spanjaarden niet. In plaats daarvan kiezen veel mensen ervoor om ’s morgens vroeg, voordat de werkdag begint, onderweg een café te drinken. Wil je het echt local aanpakken, drink ‘m dan staand aan de bar. Pas halverwege de ochtend bestel je er een croissant of pan con tomate bij.

2. Loop hard op het strand of de Montjuïc

Barcelona is een vitale stad en de meeste inwoners sporten dan ook regelmatig. Een geliefde work-out is een flink stuk hardlopen aan het strand. Veel mensen kiezen ervoor om te beginnen bij het W-hotel en rennen naar Parc del Fòrum (en de echte fanatiekelingen ook weer terug). Gewoon de andere runners volgen en gáán. Ook een favoriet is de stadsheuvel Montjuïc: door het hoogteverschil ideaal voor strakke kuiten!

3. Lunch met een dagmenu

De meeste restaurants bieden tussen de middag, zo rond een uurtje of twee, een menu del día (dagmenu) aan. Voor een tientje heb je vaak al een voor-, hoofd- en nagerecht én een drankje. Of er nou nog gewerkt moet worden of niet, van een goed glas wijn bij de lunch kijkt in Spanje niemand vreemd op. Het menu is een stuk completer dan een Hollandse lunch, zodat je ’s avonds genoeg hebt aan een kleiner gerecht.

4. Dineer om 10 uur ’s avonds

Wie tussen zes en zeven uur een restaurant in Barcelona binnenloopt om te dineren, wordt raar aangekeken. In vergelijking met Nederland wordt er een stuk later gegeten. Dat geldt voor de lunch (meestal tussen twee en drie uur ’s middags) en dus ook voor het diner (tussen negen en tien). Om de trek te stillen, eten veel mensen rond zes uur een klein hapje.

5. Vermijd de Ramblas

Natuurlijk moet je de hotspots als de Ramblas, Sagrada Família en Plaça Catalunya gezien hebben, maar breng er vervolgens niet de rest van je vakantie door. Inwoners van de stad vermijden deze plaatsen juist bewust, omdat het er veel te druk is. Kies in plaats daarvan eens voor een andere Rambla, of een rustigere wijk als Poble-sec of Poblenou. En let op: locals gaan al helemaal geen ‘terrasje’ pakken op de Ramblas.

6. Picknick ‘s zondags in het park

Op zondag, als de Barcelonezen vrij zijn, brengen ze hun tijd het liefst buiten de deur door. Het strand is een geliefde bestemming, maar ook het Parc de la Ciutadella is een aanrader. Bij mooi weer zit het stadspark vol met families, vriendengroepen en verliefde stelletjes. Er wordt muziek gemaakt en volop gespeeld. Er zijn regelmatig activiteiten als voorstellingen en exposities.

7. Drink vermout

Zo net voor het eten, in de zon op een terras, smaakt ‘ie het best. Een schaaltje olijven erbij en je bent helemaal local. Het aperitiefje vermout maakt de laatste jaren een enorme opkomst onder trendy Barcelona. Iets te sterk? Op veel terrassen staan busjes spuitwater op tafel waarmee je ‘m kunt verdunnen.

8. Lees de krant

Leuk voor degenen die (een beetje) Spaans kunnen lezen. In bijvoorbeeld La Vanguardia en El Periódico vind je naast het landelijke nieuws, ook de laatste noticias uit de regio. Lees ‘m op een bankje in de stad, of aan de bar met een koffietje voor het ultieme local-effect!

9. Ga naar de bios

Prima plan wanneer het niet zo’n lekker weer is. Houd er rekening mee dat veel bioscopen niet-Spaanse films nasynchroniseren. Wil je de originele film zien, kies dan voor een versie genaamd VOS (Versión Original Subtitulada). Op woensdag zijn kaartjes in de meeste bioscopen een stuk voordeliger geprijsd.

10. Kies voor een rustig strand

Terwijl toeristen meestal hun handdoekje uitgooien op het strand van Barceloneta, vind je hier relatief weinig Barcelonezen. Veel inwoners vinden het hier simpelweg veel te druk, en kiezen ervoor om wat verderop in de zon te gaan liggen. De kustlijn in de stad is vijf kilometer lang, dus er zijn voldoende plekjes te vinden waar het een stuk rustiger is.

11. Pak de fiets

Een beetje Barcelonees verplaatst zich tegenwoordig per bicicleta. Er worden steeds meer en betere fietspaden aangelegd, maar op sommige wegen moet je je tussen het gemotoriseerde verkeer begeven. De wit-rode huurfietsen die je op veel plaatsen ziet staan, zijn alleen bedoeld voor mensen die in de stad wonen, maar gelukkig zijn er voldoende bedrijfjes waar je voor een paar uur of paar dagen een leuk exemplaar kunt huren.

Ben je ook benieuwd naar de ervaring van anderen? Lees hier het verhaal van Valerie.