Alles over de stad Barcelona

Ieder jaar bezoeken meer dan 7,5 miljoen toeristen vanuit de hele wereld Barcelona. Wat maakt de Catalaanse hoofdstad zo populair?

Of het nu is vanwege het voetbal en de banden tussen FC Barcelona en Nederlandse voetballers en trainers, vanwege de fantastische ligging aan de Middellandse Zee, het strand, de culinaire geneugten, het historische centrum of juist de avantgardistische architectuur en natuurlijk niet te vergeten het Catalaans modernisme, het bruisende nachtleven, het culturele aanbod of de mogelijkheden voor fervente shopaholics: Barcelona is onder Nederlandse stedentrippers en toeristen al jaren razend populair.

Barcelona is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië in het noordoosten van Spanje. De stad telt 1,6 miljoen inwoners en met de voorsteden zijn dat er ruim 5 miljoen.

De stad ligt aan de Middellandse Zee op ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de Franse grens. De zee, het heuvelgebied Sierra de Collserola, de rivier de Llobregat en de rivier de Besós vormen de natuurlijke grenzen van Barcelona, wat ook betekent dat de mogelijkheden voor uitbreiding beperkt zijn.

tour barcelonatipsAanrader: onze eigen fiets- en wandeltours
Barcelonatips.nl biedt originele en persoonlijke tours in het Nederlands onder begeleiding van een gids door Barcelona. Onze gidsen zijn locals die de stad op hun duimpje kennen en er vol enthousiasme over kunnen vertellen. Of je nu graag de highlights of juist de onbekende plekken wil zien, onze tours zijn met stip de leukste manier om de stad te leren kennen. We bieden zowel fietstours als wandeltours en alle tours zijn op maat gemaakt.
>> Klik hier voor meer informatie

Het verleden in vogelvlucht

De Griekse mythologische figuur Hercules zou de stichter zijn van Barcelona, hoewel ook zijn halfbroer Hermes wel eens wordt genoemd. De naam Barcelona zou zijn afgeleid van de Carthager Hamilcar Barkas, de vader van Hannibal. Maar ook zou de naam mogelijk verwijzen naar ‘Barca Nona’, het ‘Negende Schip’, want Hercules vertrok met negen schepen naar de heuvel de Montjuïc om daar een stad te stichten.

Hoewel niet wordt uitgesloten dat er op de plek van het huidige Barcelona al in de Iberische tijd sprake was van een nederzetting, is dat niet zeker. Van de Romeinse tijd zijn er wel resten teruggevonden. Na de Romeinen passeerden de Visigoten, installeerde de eerste joodse gemeenschap zich in de stad en volgden de Moren.

In de twaalfde, dertiende en veertiende eeuw ontwikkelde Barcelona zich tot belangrijk Europees handelcentrum. Met het huwelijk van Ferdinand II van Aragón, die ook in Catalonië regeerde, en Isabella van Castilië in 1469, verplaatste de macht zich naar Madrid. Aan het begin van achttiende eeuw verloren de Catalanen de laatste slag om Barcelona.

De negentiende en begin twintigste eeuw kenmerkten zich door de industriële revolutie en het gaat Barcelona voor de wind. In 1888 en in 1929 is de stad gastheer tijdens de Wereldtentoonstelling. Het Catalaans modernisme floreert.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vinden er in Barcelona diverse bombardementen plaats. Daarna komt in Spanje generaal Franco aan de macht. Voor het Catalaanse volk breekt een periode van onderdrukking aan. In 1975 sterft Franco en daarmee wordt een nieuw tijdperk ingeluid. De afgelopen decennia is de roep om onafhankelijkheid van de Catalanen groter geworden.

In 1992 vonden in Barcelona de Olympische Zomerspelen plaats. De stad ging op de schop, het erfgoed van Gaudí werd herontdekt, straten en pleinen opgeschoond en aan de kust werd een stadsstrand aangelegd. Barcelona maakte een verpletterende indruk en wist zich in één klap op de toeristische wereldkaart te zetten. In de afgelopen twintig jaar groeide het toerisme in de stad explosief.

Barcelona nu

Tegenwoordig is Barcelona een kosmopolitische metropool, waar culturen zich vermengen en samenleven. De stad trekt emigranten, gelukszoekers en hoogopgeleid talent uit de hele wereld aan.

Barcelona is één van de belangrijkste financiële, commerciële en toeristische steden in Spanje. Met de industriële haven, de belangrijkste van het Middellandse Zeegebied, de goede verbindingen over de weg en het internationale vliegveld beschikt Barcelona bovendien over uitstekende infrastructurele voorzieningen.

Jaarlijks bezoeken zo’n 7,5 miljoen toeristen Barcelona. Ze komen er kennismaken met het beroemde modernistische erfgoed van Antoni Gaudí, een van de grote trekpleisters. Daarnaast biedt de stad nog veel meer op cultureel gebied. Prestigieuze musea zoals het Picassomuseum en het MNAC. En natuurlijk FC Barcelona. Het is dan ook een populaire bestemming voor voetbalreizen.

Ook het feit dat Barcelona een combinatie biedt van een stedentrip en een strandvakantie is voor veel toeristen aantrekkelijk. Bovendien is de Catalaanse hoofdstad altijd in beweging. Jaarlijks komen er nieuwe musea, festivals, hotels en andere zaken bij, waardoor je ook als je al tientallen keren in Barcelona bent geweest – of er zoals de redactie van barcelonatips.nl permanent in de stad woont – steeds weer iets nieuws zult ontdekken. Eén ding is zeker: vervelen zul je er nooit.