Kinderen

Met kinderen naar Barcelona

Met kinderen op stedentrip? Met Barcelona als bestemming is dat geen probleem, genoeg adresjes voor bezienswaardigheden en attracties die bij je kroost zeker in de smaak zullen vallen. Tussendoor geniet je van lekkernijen in een van de kindvriendelijke cafés en aan het eind van de dag nog een uurtje met emmer en schep op het strand. Barcelona is kidsproof en met deze tips heb je er zeker een geslaagde tijd met het hele gezin.

[toc heading_levels=”2″]

Aanrader

Fietsen! In Barcelona kan het prima en vanaf een jaar of zes zie je ook kinderen als toerist door de stad fietsen. Een degelijke fiets huren kan bij El Ciclo. Deze zaak biedt ook zitjes in verschillende maten, een bakfiets en natuurlijk kinderfietsen, inclusief helm (in Barcelona verplicht tot 16 jaar).
Nog een tip is om een fietstour te doen onder begeleiding van een Nederlandse gids. In drie uur tijd krijg je veel van de stad te zien en kun je de gids ook vragen om de leukste (kindvriendelijke) adresjes.

Moet je zien!

Park Güell

park geulPark Güell is waarschijnlijk het meest kindvriendelijke erfgoed van de modernistische architect Antoni Gaudí in de Catalaanse hoofdstad. Verwacht geen grasveldjes om lekker te picknicken, maar verwonder je over de schattige huisjes bij de ingang, de wereldberoemde salamander en de golvende mozaïekbank.(Park Güell)

Gaudí Experience

Aansluitend kun je een bezoekje brengen aan de Gaudí Experience, een avontuurlijke 4D-ervaring waarbij je meer leert over Gaudí en inspiratiebronnen. Gedurende ongeveer tien minuten word je meegesleurd in zijn leefwereld. Wel aan de prijzige kant.(Gaudí Experience, Carrer de Larrard 41, gaudiexperiencia.com)

Camp Nou

camp nouKleine voetballers mogen natuurlijk Camp Nou (‘Nieuw Veld’), het grootste stadion van Europa en de thuisbasis FC Barcelona, niet overslaan. Wist je dat er plek is voor bijna 100.000 fans? Bewonder de prijzen van de club en ga op de foto met held Leo Messi tijdens de Camp Nou Experience. Je kunt er ook een kijkje nemen in de kleedkamers, de perszaal en natuurlijk het veld zelf.(Camp Nou)

CosmoCaixa

Ook leuk is het wetenschapsmuseum CosmoCaixa, waar de nieuwsgierigen onder ons zich zullen verbazen, uitvinden, bewijzen, interpreteren en begrijpen. Hoogepunten zijn het ondergrondse regenwoud en het planetarium. Ook kun je kiezen uit tientallen experimenten om zelf uit te voeren.(CosmoCaixa, Carrer D’Isaac Newton 26, obrasocial.lacaixa.es)

Magische fonteinshow

Op sommige dagen kun je onder aan de Montjuïc tussen het Palau Nacional en Plaça Espanya rond zonsondergang genieten van de spectaculaire magische fonteinshow, die hier wordt gegeven. Een gratis lichtshow met water en muziek, waar kinderen hun ogen zullen uitkijken.(Palau Nacional)

Museu de la Xocolata

Het Museu de la Xocolata is voor volwassenen zeker niet het meest bijzondere museum dat de stad te bieden heeft, maar voor kinderen is het een feest. Het begint al met het entreekaartje: een chocoladereep. Het museum staat vol bijzondere figuren in chocoladeuitvoering en je leert er alles over cacao. Wist je dat Columbus chocolade mee terugnam naar Europa, nadat hij het Amerikaanse continent had bereikt? De allereerst chocolade op het Europese continent ging in Barcelona aan land.(Museu de la Xocolata, Carrer Comerç 36, museuxocolata.cat)

Museu Marítim

museu maritimIn vroeger tijden was Catalonië een belangrijke zeemacht. De oude scheepswerven vormen tegenwoordig het Maritiem Museum, Museu Marítim. In dit interactieve museum kun je verschillende boten bewonderen en maak je kennis met het leven op zee. Begeef je na afloop naar de oude haven, waar je met hetzelfde toegangskaartje de boot Santa Eulàlia, op mag. De binnenplaats van het museum is een bijzonder leuke plek om even bij te komen.(Museu Marítim, Avinguda de les Drassanes s/n, mmb.cat)

Museu Blau

Het ontstaan van de aarde en de bijbehorende flora en fauna staat centraal in de permanente expositie Planeet Leven in het natuurwetenschappelijk museum Museu Blau bij het Fòrum in de stad. Museu Blau is 9.000 vierkante meter groot en de naam ‘Blauw Museum’ is afgeleid van het gebouw waarin het werd ondergebracht. Geschikt voor jong en oud.(Museu Blau, Carrer de Leonardo Da Vinci 4, museuciencies.cat)

Fundació Joan Miró

miroVoor kleine kunstliefhebbers in de dop is de Fundació Joan Miró een van de leukste kunstmusea in de stad. De werken van de Catalaanse eenentwintigste-eeuwse kunstenaar Joan Miró kenmerken zich door zijn speelse stijl en daarom vallen ze ook bij kinderen in de smaak. Joan Miró is geboren en getogen in Barcelona in 1893 en was behalve schilder ook beeldhouwer, grafisch artiest en keramist. In het museum zijn honderden werken van Miró te vinden.(Fundació Joan Miró)

El Rey de la Magia

Tot slot is er nog een klein museum dat volledig is gewijd aan magie. Bij El Rey de la Magia maak je kennis met goocheltrucs en kun je ook een voorstelling bijwonen. Het museum is een uitbreiding op de antieke winkelzaak die dezelfde naam draagt en al meer dan 130 jaar bestaat.(El Rey de la Magia, Carrer de la Princesa 11, elreydelamagia.com)

Op avontuur

Aquarium en dierentuin

aquariumZowel het Aquarium als de dierentuin doen het altijd goed bij de kleintjes, hoewel beide aan de prijzige kant zijn en zeker niet specialer dan sommige dierenparken die Nederland kent. Het L’Aquarium de Barcelona bevindt zich bij de oude haven, naast winkelcentrum Maremagnum. Hier maak je kennis met de onderwaterwereld.

dierentuinDe dierentuin zit in het stadspark Parc de la Ciutadella. Je kunt er honderden verschillende dierensoorten bewonderen en duizenden exemplaren. Opvallend is dat de bewoners van deze dierentuin, die tot de oudste dierenparken in de wereld behoort, nauwelijks achter tralies leven, maar veelal door water van de bezoekers gescheiden blijven.

Tibidabo

tibidaboBoven op de berg de Tibidabo, de hoogste top van de stad, zit al meer dan honderd jaar een pretpark met uitzicht op de stad en zee. Je vindt er zowel antieke als moderne attracties. Hier kunnen de kinderen in de botsauto’s, het spookhuis, maar ook van de achtbaan.

De bovenste verdieping heet het ‘Camí del Cel’, het ‘Pad van de Hemel’. Hier vind je de alleroudste attracties, die bovendien geschikt zijn voor de allerkleinsten. Je kunt een kaart kopen die toegang geeft tot alle attracties of je betaalt per entree.

Voor de wat grotere kinderen is de rest van het park geschikt. Volwassenen betalen €28,50 en kinderen tot 1.20 meter €10,30. Wie kleiner is dan 90 centimeter mag gratis naar binnen.

Om de Tibidabo te bereiken kun je gebruikmaken van de Tramvia Blau, de enige ouderwetse tram in de stad, die nog altijd rijdt. Neem de Ferrocarrils de la Generalitat tot aan station Tibidabo en stap daar over. Na de tram stap je over op de ritstrein. Een alternatief is de Tibibus, die je vanaf het centrum naar de top brengt.

Tibidabo, Plaça Tibidabo 3

Parc del Laberint d’Horta

Aan de rand van de stad ligt het bijzondere Parc del Laberint d’Horta, het oudste park Barcelona, dat werd aangelegd bij het paleis van de familie Desvalls. Het bestaat uit een neoklassiek park, een romantisch park en een doolhof.

Parc del Laberint d’Horta, Passeig dels Castanyers 1

Montjuïc

Ook de heuvel de Montjuïc is absoluut geschikt voor een bezoek met kinderen. Behalve de Fundació Joan Miró, kun je hier prima picknicken en op ontdekkingstocht gaan in het park Jardins Joan Brossa en een bezoek brengen aan het eeuwenoude kasteel Catell de Montjuïc boven op de berg.

Tip: ga de heuvel op met de zogenoemde Telefèric, de kabelbaan die vanaf de haven omhooggaat.

Zeker ook de moeite waard zijn de fonteinen aan de voet van de Montjuïc bij Plaça Espanya. Hier worden ’s avonds shows gegeven, waarbij het water meedanst op de muziek en de fonteinen spectaculair verlicht worden. In het hoogseizoen is het er afgeladen vol, maar de shows zijn zeker voor kinderen erg indrukwekkend.

Castell de Montjuïc, Parc de Montjuïc s/n, bcn.cat/castelldemontjuic

Tijd voor een duik

Om af te koelen kun je in de zomermaanden natuurlijk altijd terecht op het strand, maar de stad biedt ook andere mogelijkheden.

Piscina de Montjuïc

piscina montjuicBoven op de berg de Montjuïc zit een zwembad met een fantastisch uitzicht. Er is geen pierenbad, dus de allerkleinsten moeten wel goed in de gaten worden gehouden. Houd er ook rekening mee dat je hier gewoon op stenen ligt en dat er geen bar is waar iets te eten of drinken wordt verkocht.

Piscina de Montjuïc, Avinguda de Miramar 31

Jardins de la Torre de les Aigües

In de wijk Eixample zoek je verkoeling bij de Jardins de la Torre de les Aigües, een heus stadsstrand voor het gezin in het midden van een van de typische huizenblokken in deze wijk. Speciaal voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen.

Jardins de la Torre de les Aigües, Carrer Roger de Llúria 56

Parc de la Creueta del Coll

In de buurt van het Park Güell vind je het Parc de la Creueta del Coll, waar kinderen eveneens kunnen zwemmen. Er zit een grasveldje bij, je kunt er ook bootje varen en wat te eten of drinken bestellen bij de bar. Het enige nadeel is dat het een aardig expeditie is om er te komen, maar je betaalt geen toegang.

Parc de la Creueta del Coll, Passeig de la Mare de Déu del Coll 77

Aan tafel!

Kinderen zijn in Spanje in de meeste cafés en restaurants gewoon welkom en je kunt ze er ook tot in de late uurtjes tegenkomen, want Spaanse ouders vinden het heel gewoon om ze van kleins af aan mee te nemen, ongeacht het tijdstip. Voel je dus niet bezwaard om met je kroost aan te schuiven voor tapas, de uitgebreide middagmaaltijd of zelfs een hapje later op de avond.

Let op: in Spanje wordt doorgaans ’s middags warm gegeten en kun je ’s avonds pas laat in restaurants terecht. Wie z’n kinderen niet te laat in bed wil leggen, doet er dus goed aan over te stappen op het Spaanse ritme en ’s middags warm te eten.

  • Your Burg – Op zoek naar iets wat ze zelf ook leuk en vooral lekker vinden? Bij Your Burg kun je je eigen hamburger samenstellen en voor je kroost kun je er een van miniformaat krijgen. Handig! De kleurrijke uitstraling van de zaak zullen ze ook zeker waarderen.(Your Burg, Carrer de Londres 65, yourburgbcn.com)
  • Café Camèlia – Nog een aanrader is Café Camèlia in de populaire volkswijk Gràcia. Hier kunnen kinderen uit de kast met spelletjes en speelgoed zelf iets uitzoeken om zich mee te vermaken. Op de kaart staan vegetarische en veganistische gerechten.(Café Camèlia, Carrer de Verdi 117)
  • La Nena – In dezelfde buurt zit ook La Nena, waar je geniet van warme chocolade en de typische Spaanse deegwaren churros, terwijl je met het gezin een spelletje speelt. (La Nena, Carrer de Ramón y Cajal 36, facebook.com/chocolaterialanena)
  • We Pudding – We Pudding is misschien wel een van de leukste kindvriendelijke adresjes in de stad. Stap binnen in een kleurrijke wereld en laat de kinderen even lekker hun gang gaan in de speelhoek. Natuurlijk kun je er zoete lekkernijen krijgen, maar op de kaart staan ook gerechten voor de hartige trek. Een tweede filiaal, al even spectaculair, opende in de wijk El Born. (We Pudding, Carrer de Pau Claris 90 en Plaça del Fossar de les Moreres, wepudding.com )
  • El Bosc de les Fades – Een klassieker in hartje stad. De naam van dit café betekent letterlijk ‘Het Feeënbos’ en bij binnenkomst waan je je zo in een sprookje. Je komt overal sprookjesfiguren, watervallen en bijzondere bomen tegen. Veel bezocht door toeristen. (El Bosc de les Fades, Passatge Banca 7, museocerabcn.com)
  • Eyescream & Friends – Zon, zee en ijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en wie zijn kinderen op een wel heel bijzonder ijsje wil trakteren moet daarvoor bij Eyescream & Friends zijn, in de visserswijk Barceloneta. Je kiest een van de figuurtjes en het schaafijs wordt met twee oogjes op een speciaal daarvoor bestemd bordje geserveerd. Kies er twee toppings bij en genieten maar! (Eyescream & Friends, Passeig Don Joan de Borbó 30, eyescreamandfriends.com)

Kadootje uitzoeken

Shoppen voor je kroost? Dat is in Barcelona geen lastige opgave. Stap binnen bij Limobebe (Carrer de la Diputación 278) of bij Rock 01 Cool Baby (Carrer de la Bonavista 16). Ouders én kinderen die houden van design zitten goed bij Nobodinoz (Carrer de Sèneca 9).

Ook hip is de kinderkledingzaak Biscuit (gevestigd in winkelcentrum Bulevard Rosa langs Passeig de Gràcia), waar je diverse bekende merken kun krijgen. Voor originele snoepjes is Papabubble (Carrer Ample 28) een leuke zaak.

Origineel kinderspeelgoed vind je bij de winkelketen Imaginarium die je op verschillende plekken in de stad tegenkomt. Een extra leuk detail is de speciale kinderingang, die alleen geschikt is voor de kleintjes. Abracadabra Llibres (Carrer de General Álvares de Castro 5) is gespecialiseerd in kinderboeken en verkoopt die in meerdere talen (zelfs een aantal in het Nederlands).