Gratis activiteiten in Barcelona

Weinig te besteden? Veel bezienswaardigheden, attracties en musea in Barcelona zijn aan de prijzige kant, maar er zijn ook genoeg leuke dingen te doen waarvoor je niet diep in de buidel hoeft te tasten. Wij geven je een overzicht van activiteiten en plekken in de stad die gratis zijn.

Ramblas

La Rambla, of de Ramblas, is ongetwijfeld de beroemdste straat van Spanje. Bij een bezoek aan Barcelona mag de promenade eigenlijk niet worden overgeslagen, maar eerlijk is eerlijk, de Ramblas is tegenwoordig vooral het kloppende hart van de succesvolle toeristenstad Barcelona. Locals komen er zo min mogelijk en klagen dat de straat in de zomermaanden de proporties aanneemt van een drukbezocht pretpark.

De Ramblas loopt vanaf Plaça Catalunya richting zee en eindigt bij het monument van Columbus. Letterlijk betekent het woord ‘rambla’ ‘brede laan met middenberm’ en het is afgeleid van de Arabische term voor ‘rivierbedding’. Ooit liep hier het regenwater naar de zee.

Boven aan de Ramblas kom je de fontein Font de Canaletes tegen. De legende vertelt dat wie hier een slok water van neemt, zeker terugkomt in de stad. Dit is ook de plek waar fans zich massaal verzamelen als FC Barcelona weer een beker in de wacht heeft weten te slepen.

Straatartiesten zijn langs de hele promenade te vinden. Ze hebben allemaal hun eigen ‘werktijden’ en plek. Ook moeten ze in het bezit zijn van een vergunning, aan te vragen bij de gemeente.

Daarnaast kom je langs de bloemenstalletjes en de kunstmarkt. Verder zijn er diverse bezienswaardigheden langs de Ramblas gevestigd, waaronder La Virreina Centre de la Imatge, de versmarkt La Boquería, het Gran Teatre del Liceu, Plaça Reial en het kunstcentrum Arts Santa Mònica.

Tip: één ding willen we je zeker afraden en dat is neer te strijken op een van de vele terrassen langs de Ramblas. Wie hier een hap bestelt, is vrijwel zeker van een diepvriesmaaltijd. Bovendien liggen de prijzen soms een stuk hoger dan op andere plekken in de stad.

Adres

La Rambla
Metro: L1 (rode lijn)/L3 (groene lijn) Plaça Catalunya, L3 (groene lijn) Liceu, Drassanes

Plaça Reial

Plaça Reial is met zijn elegante arcadegalerij en ranke palmbomen een van de mooiste pleinen van Barcelona. Ooit stond hier een kapucijnenklooster, maar in 1848 werd in plaats daarvan dit plein aangelegd. Let op de modernistische lantaarnpalen: die zijn het werk van Antoni Gaudí. De fontein, populair voor fotomomenten, is ontworpen door Antoni Rovira i Trias.

Adres

Plaça Reial
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Plaça Jaume

Op het Plaça Jaume liggen het gebouw van de Catalaanse regering, het Palau de la Generalitat, en het stadhuis, Casa de la Ciutat, tegenover elkaar. De gebouwen zijn niet toegankelijk voor publiek met uitzondering van sommige dagen. Zo opent het regionale regeringsgebouw zijn deuren op 23 april (Sant Jordi, op 11 september (La Diada) en op 24 september (La Mercè).

Adres

Plaça Jaume
Metro: L4 (gele lijn) Jaume I, L3 (groene lijn) Liceu

Plaça Sant Felipe Neri

Het piepkleine plein Plaça de Sant Felipe Neri is echt een verborgen pareltje midden in El Call, de oude joodse wijk. De vele gaten in de muren zijn een herinnering aan een bomaanval tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Doorgaans is het rustig op het plein, behalve wanneer de basisschool die hier gevestigd is in- en uitgaat.

Adres

Plaça Sant Felipe Neri
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Mercat La Boquería

Mercat La Boquería is met stip een van de populairste bezienswaardigheden in de stad en een absolute must voor foodlovers. Honderden kleurrijke kraampjes vol verse producten, hapjes en sapjes en exotische ingrediënten: houd je fototoestel in de aanslag en wees gewaarschuwd, het water loopt je hier zeker in de mond.

De Mercat de San Josep, zoals de markt officieel heet, dateert uit de dertiende eeuw. Slagers verkochten hun vlees op tafels net buiten de stadsmuren van Barcelona. Daar zou ook de naam vandaan komen: het Catalaans ‘boc’, betekent geit. Het huidige marktgebouw dateert uit 1836 en de metalen structuur werd in 1914 geplaatst.

Om de locatie hoef je de Mercat de la Boquería niet over te slaan: de overdekte versmarkt ligt pal naast de wereldberoemde Ramblas, hetgeen helaas wel betekent dat je niet de enige toerist zult zijn. Maar gelukkig is de markt niet ten onder gegaan aan haar eigen succes: T-shirts met Spaanse stier en plastic waaiers hebben de authentieke gedroogde Spaanse pepers en pulpo a la gallega (nog) niet verdreven.

Adres

La Boquería, La Rambla 91
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Parc de la Ciutadella

Hier is het gras altijd groener. Het stadspark Parc de la Ciutadella is de ultieme plek om te ontspannen. Houd er een siësta, een uitgebreide picknick of maak een wandeling. In het park vinden ook regelmatig optredens, festivals of andere activiteiten plaats.

Adres

Parc de la Ciutadella
Metro: L4 (gele lijn) Ciutadella-Vila Olímpica

Virreina Centre de la Imatge

Langs de Ramblas en pal naast de versmarkt de Boquería staat het Palau de la Virreina, dat dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw en daarmee een van de weinige echt barokke bouwwerken in de stad is. Hier is het Virreina Centre de la Imatge ondergebracht, een expositiecentrum waar fotografie, audiovisuele kunsten, literatuur en beeld samenkomen. De meeste exposities zijn gratis te bezoeken.

Adres

Virreina Centre de la Imatge, La Rambla 99
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Cementeri de Montjuïc

Parijs heeft het Père Lachaise, Buenos Aires de begraafplaats van Recoleta en Barcelona heeft zijn eigen, bijzondere dodenstad: het Cementeri de Montjuïc. De grootste begraafplaats van de stad ligt tegen de flanken van de heuvel de Montjuïc en kijkt uit op de industriële haven en de zee, wat voor een bijzonder effect zorgt.

De graven zelf vormen in veel gevallen een bezienswaardigheid op zich. De minderbedeelden en gewone mensen liggen in opeengestapelde grafnissen, voorzien van bloemen, fotolijstjes, en allerhande dodenoffers die zorgen door een bijzonder kleurrijk plaatje. De rijken en leden van de bougeoisie kregen hun laatste rustplaats dikwijls in bombastische grafkelders in uiteenlopende bouwstijlen.

Adres

Cementeri de Montjuïc, Carrer Mare de Déu de Port 56-58
Bus 107

Cementeri de Poblenou

Hoewel minder indrukwekkend dan het Cementeri de Montjuïc is ook het Cementeri de Poblenou wel een bezoek waard. Ook hier kom je uitbundig versierde grafnissen tegen en pompeuze pantheons. Bovendien is deze begraafplaats makkelijker te bereiken.

De graven zelf vormen in veel gevallen een bezienswaardigheid op zich. De minderbedeelden en gewone mensen liggen in opeengestapelde grafnissen, voorzien van bloemen, fotolijstjes, en allerhande dodenoffers die zorgen door een bijzonder kleurrijk plaatje. De rijken en leden van de bougeoisie kregen hun laatste rustplaats dikwijls in bombastische grafkelders in uiteenlopende bouwstijlen.

Adres

Cementeri de Poblenou, Carrer de Taulat 2
Metro: L4 (gele lijn) Llacuna

Strand

Barcelona is een van de beste strandsteden ter wereld. Een paar stappen vanuit het centrum ligt ruim vijf kilometer goudgeel zand. Ideaal om bij te kleuren en verkoeling te zoeken in het frisse water van de Middellandse Zee. Bovendien is het helemaal gratis. Houd wel je spullen goed in de gaten, want anders kost het je alsnog geld. Meer lezen kan in ons artikel over de stranden in en vlak buiten Barcelona.

Gratis naar musea

Verschillende musea bieden de mogelijkheid voor een gratis bezoek. Enkele zeer noemenswaardige zijn het MNAC, het CCCB en het Museu Picasso. Houd er wel rekening mee dat het op momenten dat er geen entree betaald hoeft te worden, extra druk kan zijn.

 • MNAC
  Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag. Ook op 11 en 24 september is het MNAC gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag (rond 18 mei).
 • MHUBA Museu d’Història de Barcelona
  Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag. Ook op 11 en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag (rond 18 mei).
 • Museu d’Història de Catalunya
  Iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag gratis toegang. Ook op 12 februari, 23 april, 11 en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag (rond 18 mei).
 • Museu Frederic Marès
  Iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag gratis toegang. Ook op 12 februari, 23 april en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag (rond 18 mei).
 • Museu Picasso
  Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag. Ook op 12 februari en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag (rond 18 mei).
 • CCCB
  Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis. Ook op 12 februari, rond 18 mei tijdens Museumnacht en Museumdag, en op 24 september gratis te bezoeken.
 • Museu Marítim de Barcelona
  Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis. Ook op 12 februari, rond 18 mei tijdens Museumdag, en op 24 september gratis te bezoeken.
 • Museu Blau
  Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag.