Gratis doen in Barcelona

Een weekendje Barcelona is vaak al duur genoeg. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke dingen te doen waarvoor je niet diep in de buidel hoeft te tasten. Op deze pagina een overzicht van gratis activiteiten en bezienswaardigheden in Barcelona.

Ramblas

Ramblas Barcelona

La Rambla, of de Ramblas, is de beroemdste straat van Spanje. Bij een bezoek aan Barcelona mag de promenade eigenlijk niet worden overgeslagen, maar eerlijk is eerlijk, de Ramblas is tegenwoordig vooral het kloppende hart van de succesvolle toeristenstad Barcelona. Locals komen er zo min mogelijk en klagen dat de straat in de zomermaanden de proporties aanneemt van een drukbezocht pretpark.

Tip: één ding willen we je zeker afraden en dat is neer te strijken op een van de vele terrassen langs de Ramblas. Wie hier een hap bestelt, is vrijwel zeker van een diepvriesmaaltijd. Bovendien liggen de prijzen soms een stuk hoger dan op andere plekken in de stad.

Lees hier alles over de Ramblas

Plaça Reial

Plaça Reial

Plaça Reial is met zijn elegante arcadegalerij en ranke palmbomen een van de mooiste pleinen van Barcelona. Ooit stond hier een kapucijnenklooster, maar in 1848 werd in plaats daarvan dit plein aangelegd. Let op de modernistische lantaarnpalen: die zijn het werk van Antoni Gaudí. De fontein, populair voor fotomomenten, is ontworpen door Antoni Rovira i Trias.

Lees hier alles over Plaça Reial

Plaça Sant Jaume

Op het Plaça Jaume liggen het gebouw van de Catalaanse regering, het Palau de la Generalitat, en het stadhuis, Casa de la Ciutat, tegenover elkaar. De gebouwen zijn niet toegankelijk voor publiek met uitzondering van sommige dagen. Zo opent het regionale regeringsgebouw zijn deuren op 23 april (Sant Jordi, op 11 september (La Diada) en op 24 september (La Mercè).

Lees hier alles over Plaça Sant Jaume

Plaça Sant Felipe Neri

Plein van Sant Felipe Neri in gotische wijk in Barcelona

Het piepkleine plein Plaça de Sant Felipe Neri is echt een verborgen pareltje midden in El Call, de oude joodse wijk. De vele gaten in de muren zijn een herinnering aan een bomaanval tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Doorgaans is het rustig op het plein, behalve wanneer de basisschool die hier gevestigd is in- en uitgaat.

Lees hier alles over Plaça Sant Felipe Neri

La Boquería

la boqueria aan de ramblas

Mercat La Boquería is met stip een van de populairste bezienswaardigheden in de stad en een absolute must voor foodlovers. Honderden kleurrijke kraampjes vol verse producten, hapjes en sapjes en exotische ingrediënten: houd je fototoestel in de aanslag en wees gewaarschuwd, het water loopt je hier zeker in de mond.

Om de locatie hoef je de Mercat de la Boquería niet over te slaan: de overdekte versmarkt ligt pal naast de wereldberoemde Ramblas, hetgeen helaas wel betekent dat je niet de enige toerist zult zijn. Maar gelukkig is de markt niet ten onder gegaan aan haar eigen succes: T-shirts met Spaanse stier en plastic waaiers hebben de authentieke gedroogde Spaanse pepers en pulpo a la gallega (nog) niet verdreven.

Lees hier alles over de Boquería-markt

Parc de la Ciutadella

uitrusten en picknicken in Parc de la Ciutadella

Hier is het gras altijd groener. Het stadspark Parc de la Ciutadella is de ultieme plek om te ontspannen. Houd er een siësta, een uitgebreide picknick of maak een wandeling. In het park vinden ook regelmatig optredens, festivals of andere activiteiten plaats.

Alles over het Ciutadella-park lees je op deze pagina

Virreina Centre de la Imatge

Palau de la Virreina Ramblas Barcelona

Langs de Ramblas en pal naast de versmarkt de Boquería staat het Palau de la Virreina, dat dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw en daarmee een van de weinige echt barokke bouwwerken in de stad is. Hier is het Virreina Centre le la Imatge ondergebracht, een expositiecentrum waar fotografie, audiovisuele kunsten, literatuur en beeld samenkomen. De meeste exposities zijn gratis te bezoeken.

Op deze pagina lees je alles over het Palau de la Virreina

Cementeri de Montjuïc

Parijs heeft het Père Lachaise, Buenos Aires de begraafplaats van Recoleta en Barcelona heeft zijn eigen, bijzondere dodenstad: het Cementeri de Montjuïc. De grootste begraafplaats van de stad ligt tegen de flanken van de heuvel de Montjuïc en kijkt uit op de industriële haven en de zee, wat voor een bijzonder effect zorgt.

De graven zelf vormen in veel gevallen een bezienswaardigheid op zich. De minderbedeelden en gewone mensen liggen in opeengestapelde grafnissen, voorzien van bloemen, fotolijstjes, en allerhande dodenoffers die zorgen door een bijzonder kleurrijk plaatje. De rijken en leden van de bougeoisie kregen hun laatste rustplaats dikwijls in bombastische grafkelders in uiteenlopende bouwstijlen.

Lees op deze pagina alles over de begraafplaats van Montjuïc

Cementeri de Poblenou

Cementeri de l'est

Hoewel minder indrukwekkend dan het Cementeri de Montjuïc is ook het Cementeri de Poblenou – of Cementeri de l’Est – wel een bezoek waard. Ook hier kom je uitbundig versierde grafnissen tegen en pompeuze pantheons. Bovendien is deze begraafplaats makkelijker te bereiken.

De graven zelf vormen in veel gevallen een bezienswaardigheid op zich. De minderbedeelden en gewone mensen liggen in opeengestapelde grafnissen, voorzien van bloemen, fotolijstjes, en allerhande dodenoffers die zorgen door een bijzonder kleurrijk plaatje. De rijken en leden van de bougeoisie kregen hun laatste rustplaats dikwijls in bombastische grafkelders in uiteenlopende bouwstijlen.

Lees hier meer over het de begraafplaats van Poblenou

Strand

Strand Bogatell

Barcelona is een van de beste strandsteden ter wereld. Een paar stappen vanuit het centrum ligt ruim vijf kilometer goudgeel zand. Ideaal om bij te kleuren en verkoeling te zoeken in het frisse water van de Middellandse Zee. Bovendien is het helemaal gratis. Houd wel je spullen goed in de gaten, want anders kost het je alsnog geld.

Meer lezen over het strand van Barcelona kan op deze pagina

Gratis naar het museum in Barcelona

Verschillende musea bieden de mogelijkheid voor een gratis bezoek. Enkele zeer noemenswaardige zijn het MNAC, het CCCB en het Museu Picasso. Houd er wel rekening mee dat het op momenten dat er geen entree betaald hoeft te worden, extra druk kan zijn.

MNAC

Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag. Ook op 11 en 24 september is het MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) gratis te bezoeken, alsmede tijdens de jaarlijkse Internationale Museum Dag in mei. Lees meer over het MNAC.

MHUBA Museu d’Història de Barcelona

Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag. Ook op 11 en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de jaarlijkse Internationale Museum Dag in mei. Lees meer over het MUHBA.

Museu d’Història de Catalunya

Iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag gratis toegang. Ook op 12 februari, 23 april, 11 en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag in mei. Lees meer over het Historisch Museum van Catalonië.

Museu Frederic Marès

Iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag gratis toegang. Ook op 12 februari, 23 april en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag in mei.

Picassomuseum

Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag. Ook op 12 februari en 24 september gratis te bezoeken alsmede tijdens de Internationale Museum Dag in mei. Lees hier alles over het Museu Picasso.

CCCB

Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis. Ook op 12 februari, tijdens de Museumnacht en Museumdag in mei, en op 24 september gratis te bezoeken. Meer over het CCCB lees je hier.

Museu Marítim de Barcelona

Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis. Ook op 12 februari, tijdens Museumdag, en op 24 september gratis te bezoeken.

Museu Blau

Iedere zondag vanaf 15.00 uur gratis en iedere eerste zondag van de maand gedurende de hele dag.

Lees ook: gratis naar het museum met deze tips

shares